Нови туристички рекорд у Грчкој

Грчка овог лета бележи нови туристички рекорд. Власници хотела се веселе, а подижу и цене. Чак и влада позива на умереност. Јер туристи ће отићи тамо где је повољније, а Грчкој је туризам главни "лек" против кризе.

Путовања 17.07.2014 | 10:44
Нови туристички рекорд у Грчкој

Бројке говоре све: 2014. у Грчкој се по први пут очекује више од 21 милион гостију, а то је пораст од десет одсто у поређењу са рекордном из 2013. године. Сходно томе требало би да се повећа и зарада од туризма - на најмање 13 милијарди евра, израчунао је Савез грчких туристичких предузећа СЕТЕ. Изгледа да ће туризам и овога лета бити "појас за спасавање" грчке привреде.

Али, неки хотелијери су уочили прилику за брзу зараду. У јулу ове године цене ноћења у хотелима порасле су за 13,5 одсто у поређењу са прошлом годином, израчунао је туристички онлине-портал Триваго. Председник савеза СЕТЕ, Андреас Андреадис покушава ова сазнања да релативизује. "Хотелске цене се усклађују на основу понуде и потражње. Раст цена се просечно креће у једноцифреном проценту", каже Андреадис у разговору за ДW.

Наравно, не може се искључити да су поједини хотелијери на водећим туристичким дестинацијама у Грчкој, на пример на Миконосу или Санторинију, осетно подигли цене. И у главном граду Атини ће још ове године вероватно значајно порасти цене, каже Андреадис. Али, мора се имати на уму да су тамо прошле године због кризе, цене пале до 50 посто, наглашава он.

На туризам отпада готово петина грчкога бруто друштвенога производа. Прошле године је захваљујући туризму, Грчка по први пут од 1948. имала позитиван привредни биланс. Зато владајућа коалиција под вођством конзервативног премијера Антониса Самараса, жели да предузме све како слаба „биљка привредног раста“ не би била угушена осетним повећањем цена.

Почетком јуна је министарка туризма, Олга Кефалогиани, недвосмислено упозорила на опасност раста хотелских цена: протеклих кризних година је Грчка могла да снизи цене и постане конкурентна, каже она. Према наводима грчких медија и премијер Самарас је лично интервенисао код савеза туристичких предузећа.

"Интервенцију премијера не бих коментарисао", каже председник СЕТЕ, Андреадис. "Наша позиција је да цене регулише искључиво тржиште." Додаје да туристичком понудом у Грчкој не влада мали број понуђача, који би могли да створе картел, него већи број међусобно конкурентних предузећа. Осим тога нема шта да се приговори односу цена и услуга, каже Андреадис, који и сам има скупи хотел на северу Грчке.

Према проценама туристичких делатника на првом месту по броју туриста у Грчкој ће ове године бити Немци, са очекиваних 2,7 милиона гостију. Следе Британци, затим Руси којих је преко милион прошле године посетило Грчку. Руси просечно троше готово 100 евра дневно, на весеље грчких домаћина.

Како ће се на долазак руских туриста одразити криза у Украјини и девалвација рубље? Главни уредник привредног портала -цапитал.гр, Никос Хрисикопулос сматра да богате Русе који желе да дођу у Грчку неће омести криза, али да би се то могло одразити на масовни туризам. Он зато очекује да и ако дође мање руских гостију, зарада од њих неће бити мања.

Да Руси не би изостали, побринуо се и Савез грчких туристичких предузећа. "Како би надокнадили инфлацију рубље руским понуђачима туристичких путовања морали смо да дамо попуст", каже шеф СЕТЕ, Андреас Андреадис. Тај гест је био неопходан, како би Грчка дугорочно осигурала свој удео на тржишту.

Коментари / 0

Оставите коментар