Шта чека КК Партизан и Ц. Звезду?

Тешка финансијска ситуација у држави значајно се одражава и на Партизан и Црвену звезду.

Кошарка 17.07.2014 | 08:33
Шта чека КК Партизан и Ц. Звезду?

Док остали великани у Европи увелико „кроје“ тимове за предстојећу сезону, српски дует засад ћути. Очекивано, с обзиром на финансијску ситуацију у нашој кошарци, која, како је најављено из Владе, више неће имати материјалну подршку јавних предузећа, или не бар у толиком обиму као што је то било до сада.

Нашим тимовима не иде наруку ни ситуација у Европи, а истини за вољу ни у НБА, јер све више клубова не жели да у буџете укалкулише трошкове обештећења за играче. Одавно је јасно да је тешко очекивати да као у великом делу остатка Европе зарада од улазница покрије значајан део буџета, па су сада Партизан и Црвена звезда принуђени да крену путем „у непознато“.

Прошлог лета притеран уз финансијски зид, од када је значајна средства морао да преусмери за плаћање заосталог пореза, Партизан је селектирао најмлађи тим у историји. Потом су га задесиле и бројне повреде. Ипак, пласирао се у Топ 16 Евролиге, био је на секунд до новог пласмана у европску елиту и на крају извезао 13. узастопну националну шампионску звездицу.

Победа у четвртом мечу финала плеј-офа био је последњи шампионски плес једне од најневероватнијих генерација црно-белих, која је убрзо почела да се осипа. Ловерњ је обукао дрес Химкија, Богдановић је постао узданица Фенербахчеа, Бертанс затражио раскид сарадње, Павловићу је истекао уговор, а на излазним вратима је и Вестерман.

Шалић, Милутинов, Безбрадица, Дало, Андрић, Аранитовић, Тепић, Маринковић, Гагић и Милосављевић требало би да буду „главница“ у црно-белом дресу и наредне сезоне, у којој се на почетку европских утакмица неће чути химна Евролиге. Истовремено, Партизан ће и поред финансијских ињекција (за обештећење) из Химкија и Фенербахчеа и даље морати да се бори за голи живот, због неизмирених дуговања из неких ранијих сезона. Али, у коју би могао да крене са неким новим „клинцима“ спремним да испред зараде ставе добијање „дипломе“ црно-беле „академије“.

На другој страни, Црвена звезда, која је претходних година морала значајно да купује „са стране“ сачекала је да у њеном дворишту израсту талентоване генерације. У следећу сезону ући ће без Катића, Симоновића, Драгићевића и Липовија, којима су истекли уговори, а неизвесно је да ли остаје Нелсон.

Ипак ни црвено-бели се неће и немају разлога да се „залећу“ код селектирања тима. Већ раније су најавили да ће акценат развоја бити усмерен ка младим играчима који су на Малом Калемегдану, Ребићу, Тејићу, Митровићу и неколицини момака из подмлатка Гудурићу, Чворовићу, Каплановићу, Раданову, Стојановићу и Лазаревићу. Са тек нешто старијима, али доказаним кроз Јадранску лигу, Еврилигу и Еврокуп, Блажичем, Марјановићем, Џенкинсом, уз три појачања могу да представљају добро основу за оптимизам.

Коментари / 0

Оставите коментар