Šta čeka KK Partizan i C. Zvezdu?

Teška finansijska situacija u državi značajno se odražava i na Partizan i Crvenu zvezdu.

Košarka 17.07.2014 | 08:33
Šta čeka KK Partizan i C. Zvezdu?

Dok ostali velikani u Evropi uveliko „kroje“ timove za predstojeću sezonu, srpski duet zasad ćuti. Očekivano, s obzirom na finansijsku situaciju u našoj košarci, koja, kako je najavljeno iz Vlade, više neće imati materijalnu podršku javnih preduzeća, ili ne bar u tolikom obimu kao što je to bilo do sada.

Našim timovima ne ide naruku ni situacija u Evropi, a istini za volju ni u NBA, jer sve više klubova ne želi da u budžete ukalkuliše troškove obeštećenja za igrače. Odavno je jasno da je teško očekivati da kao u velikom delu ostatka Evrope zarada od ulaznica pokrije značajan deo budžeta, pa su sada Partizan i Crvena zvezda prinuđeni da krenu putem „u nepoznato“.

Prošlog leta priteran uz finansijski zid, od kada je značajna sredstva morao da preusmeri za plaćanje zaostalog poreza, Partizan je selektirao najmlađi tim u istoriji. Potom su ga zadesile i brojne povrede. Ipak, plasirao se u Top 16 Evrolige, bio je na sekund do novog plasmana u evropsku elitu i na kraju izvezao 13. uzastopnu nacionalnu šampionsku zvezdicu.

Pobeda u četvrtom meču finala plej-ofa bio je poslednji šampionski ples jedne od najneverovatnijih generacija crno-belih, koja je ubrzo počela da se osipa. Lovernj je obukao dres Himkija, Bogdanović je postao uzdanica Fenerbahčea, Bertans zatražio raskid saradnje, Pavloviću je istekao ugovor, a na izlaznim vratima je i Vesterman.

Šalić, Milutinov, Bezbradica, Dalo, Andrić, Aranitović, Tepić, Marinković, Gagić i Milosavljević trebalo bi da budu „glavnica“ u crno-belom dresu i naredne sezone, u kojoj se na početku evropskih utakmica neće čuti himna Evrolige. Istovremeno, Partizan će i pored finansijskih injekcija (za obeštećenje) iz Himkija i Fenerbahčea i dalje morati da se bori za goli život, zbog neizmirenih dugovanja iz nekih ranijih sezona. Ali, u koju bi mogao da krene sa nekim novim „klincima“ spremnim da ispred zarade stave dobijanje „diplome“ crno-bele „akademije“.

Na drugoj strani, Crvena zvezda, koja je prethodnih godina morala značajno da kupuje „sa strane“ sačekala je da u njenom dvorištu izrastu talentovane generacije. U sledeću sezonu ući će bez Katića, Simonovića, Dragićevića i Lipovija, kojima su istekli ugovori, a neizvesno je da li ostaje Nelson.

Ipak ni crveno-beli se neće i nemaju razloga da se „zaleću“ kod selektiranja tima. Već ranije su najavili da će akcenat razvoja biti usmeren ka mladim igračima koji su na Malom Kalemegdanu, Rebiću, Tejiću, Mitroviću i nekolicini momaka iz podmlatka Guduriću, Čvoroviću, Kaplanoviću, Radanovu, Stojanoviću i Lazareviću. Sa tek nešto starijima, ali dokazanim kroz Jadransku ligu, Evriligu i Evrokup, Blažičem, Marjanovićem, Dženkinsom, uz tri pojačanja mogu da predstavljaju dobro osnovu za optimizam.

Komentari / 0

Ostavite komentar