Превара вијека: Сунце (ни)је штетно!

Ново истраживање које су спровели научници са Института Каролинска из Шведске открива шокантне чињенице о посљедицама сунчања.

Свијет 16.07.2014 | 19:26
Превара вијека: Сунце (ни)је штетно!

Дакле, доказано је да жене које избјегавају сунце имају два пута веће шансе да умру раније од оних које су сваког дана на одмору проводиле неко вријеме сунчајући се.

Анализирајући 30.000 жена у периоду од 20 година научници су открили да је смртност дупло већа код оних које су избјегавале сунце.

Научници кажу да уобичајена догма која указује да сунце треба избјегавати по сваку цијену уопште није тачна. Заправо, таква пракса вам доноси више штете него користи.

Недостатак изложености сунцу у комбинацији са снажним кремама са сунчање спречава тијело да производи витамин Д3, који је убједљиво најважнији од свих витамина из породице Д.

Ситуација је толико аларманта да неки доктори чак кажу да је недостатак витамина Д доспио у фазу епидемије. А управо је он задужен за одбрану организма од агресивних облика рака, поготово рака коже.

Овај витамин вас штити и од других тешких болести, па чак и деменције.

Такође, доказано је да највећи проценат људи обољелих од рака долази из групе оних који су редовно користили креме за сунчање. Проблем је у хемикалијама које садрже, као и наравно спречавању организма да прави витамин Д3.

Уз све, научници кажу да уопште не постоје снажни докази између јављања рака коже и опекотина од сунца.

Наравно ово никако не значи да би требало да отрчите на сунце у подне и пржите се по цио дан, а онда изгорите првог дана на мору. Али, свакако доказује да би требало да промијенимо навике и не вјерујемо баш у све што чујемо, па чак ни у оно што сматрамо да је сасвим сигурно истина.

Извор: доминомагазин.цом

Коментари / 0

Оставите коментар