Prevara vijeka: Sunce (ni)je štetno!

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Instituta Karolinska iz Švedske otkriva šokantne činjenice o posljedicama sunčanja.

Svijet 16.07.2014 | 19:26
Prevara vijeka: Sunce (ni)je štetno!

Dakle, dokazano je da žene koje izbjegavaju sunce imaju dva puta veće šanse da umru ranije od onih koje su svakog dana na odmoru provodile neko vrijeme sunčajući se.

Analizirajući 30.000 žena u periodu od 20 godina naučnici su otkrili da je smrtnost duplo veća kod onih koje su izbjegavale sunce.

Naučnici kažu da uobičajena dogma koja ukazuje da sunce treba izbjegavati po svaku cijenu uopšte nije tačna. Zapravo, takva praksa vam donosi više štete nego koristi.

Nedostatak izloženosti suncu u kombinaciji sa snažnim kremama sa sunčanje sprečava tijelo da proizvodi vitamin D3, koji je ubjedljivo najvažniji od svih vitamina iz porodice D.

Situacija je toliko alarmanta da neki doktori čak kažu da je nedostatak vitamina D dospio u fazu epidemije. A upravo je on zadužen za odbranu organizma od agresivnih oblika raka, pogotovo raka kože.

Ovaj vitamin vas štiti i od drugih teških bolesti, pa čak i demencije.

Takođe, dokazano je da najveći procenat ljudi oboljelih od raka dolazi iz grupe onih koji su redovno koristili kreme za sunčanje. Problem je u hemikalijama koje sadrže, kao i naravno sprečavanju organizma da pravi vitamin D3.

Uz sve, naučnici kažu da uopšte ne postoje snažni dokazi između javljanja raka kože i opekotina od sunca.

Naravno ovo nikako ne znači da bi trebalo da otrčite na sunce u podne i pržite se po cio dan, a onda izgorite prvog dana na moru. Ali, svakako dokazuje da bi trebalo da promijenimo navike i ne vjerujemo baš u sve što čujemo, pa čak ni u ono što smatramo da je sasvim sigurno istina.

Izvor: dominomagazin.com

Komentari / 0

Ostavite komentar