6 добрих разлога да смршате

Ако имате вишак килограма, вероватно знате да је много битније да смршате због здравља, а не из естетских разлога. Чак и мале промене у броју коју показује казаљка на ваги могу да побољшају крвну слику и крвни притисак. Погледајте шта још може да вам донесе мршављење.

Здравље 16.07.2014 | 18:12
 6 добрих разлога да смршате

1) СПАВАЋЕТЕ БОЉЕ - У једној студији откривено је да су гојазне особе, које су изгубиле бар пет процената телесне тежине, све боље и боље спавале. У студији је учествовало 390 људи који су изгубили пет посто телесне тежине, а који су показали да су спавали готово пола сата дуже од оних који нису мршавили.

2) МОЗАК ЋЕ ВАМ БИТИ ЗАХВАЛАН - У студији из 2013, откривено је да су гојазне одрасле особе показале лошије резултате на тестовима интелигенције од осталих са здравом тежином који су учествовали у истраживању. Раније није било познато како су гојазност и мождане функције повезани, али у овој студији објашњено је да гојазност слаби проток крви у мозак и тако дозвољава да масне ћелије допиру и до мозга, баш као и што допиру до срца и мишића. Само 12 недеља редовних вежби могу да доведу до значајног побољшања у можданој функцији.

3) ИШЧИСТИЋЕ ВАМ СЕ КОЖА - Вишак килограма се повезује са бројним променама на највећем органу на вашем телу-кожи. Још увек није довољно истражено како гојазност утиче на акне и инфекције коже, али постоји студија која тврди да мршављење може да помогне у смањењу псоријазе. У тој студији се истиче како су одрасли, који су учествовали у истраживању и јели здраво у периоду од осам недеља, видели велико побољашање у стању њихове псоријазе.

4) УШТЕДЕЋЕТЕ НОВАЦ - Ако смршате, "угојиће" вам се новчаник. Једно истраживање са Универзитета "Џорџ Вашингтон" показало је да када се израчунају цене лекова и здравствених прегледа, боловања, брзе хране и доставе хране, на годишњем нивоу може да се уштеди и неколико хиљада долара ако почнете да се храните здраво.

5) ОСЕЋАЋЕТЕ МАЊЕ БОЛА - ВИшак килограма може да изазове бол у зглобовима због константног притиска на њих, а тиме се може додатно повећати инфламација у организму. Генерално гледано, мршављењем се може значајно смањити бол у коленима, куковима и ножним зглобовима, а могу се и спречити будући проблеми са њима. У једној студији, гојазни који су имали остеоартритс и који су изгубили 10 процената своје телесне тежине, могли су брже да ходају, били су покретљивији и осећали су мање бола.

6) СЕКС ЋЕ ВАМ БИТИ МНОГО БОЉИ - У једном истраживању спроведеном у Аустралији, а у ком су учествовали гојазни мушкарци са дијабетесом, откривено је да губитком пет до десет процената телесне тежине може знатно да се побољша либидо и потенција. Наиме, разлог овоме се крије у томе што се смањује напор на срцу и крвним судовима изазваном због гојазности. Такође, его ту игра веома важну улогу, јер кад се осећате лепо, и нисте под стресом, можете да се препустите и да боље функционишете током секса.

Коментари / 0

Оставите коментар