6 dobrih razloga da smršate

Ako imate višak kilograma, verovatno znate da je mnogo bitnije da smršate zbog zdravlja, a ne iz estetskih razloga. Čak i male promene u broju koju pokazuje kazaljka na vagi mogu da poboljšaju krvnu sliku i krvni pritisak. Pogledajte šta još može da vam donese mršavljenje.

Zdravlje 16.07.2014 | 18:12
 6 dobrih razloga da smršate

1) SPAVAĆETE BOLJE - U jednoj studiji otkriveno je da su gojazne osobe, koje su izgubile bar pet procenata telesne težine, sve bolje i bolje spavale. U studiji je učestvovalo 390 ljudi koji su izgubili pet posto telesne težine, a koji su pokazali da su spavali gotovo pola sata duže od onih koji nisu mršavili.

2) MOZAK ĆE VAM BITI ZAHVALAN - U studiji iz 2013, otkriveno je da su gojazne odrasle osobe pokazale lošije rezultate na testovima inteligencije od ostalih sa zdravom težinom koji su učestvovali u istraživanju. Ranije nije bilo poznato kako su gojaznost i moždane funkcije povezani, ali u ovoj studiji objašnjeno je da gojaznost slabi protok krvi u mozak i tako dozvoljava da masne ćelije dopiru i do mozga, baš kao i što dopiru do srca i mišića. Samo 12 nedelja redovnih vežbi mogu da dovedu do značajnog poboljšanja u moždanoj funkciji.

3) IŠČISTIĆE VAM SE KOŽA - Višak kilograma se povezuje sa brojnim promenama na najvećem organu na vašem telu-koži. Još uvek nije dovoljno istraženo kako gojaznost utiče na akne i infekcije kože, ali postoji studija koja tvrdi da mršavljenje može da pomogne u smanjenju psorijaze. U toj studiji se ističe kako su odrasli, koji su učestvovali u istraživanju i jeli zdravo u periodu od osam nedelja, videli veliko poboljašanje u stanju njihove psorijaze.

4) UŠTEDEĆETE NOVAC - Ako smršate, "ugojiće" vam se novčanik. Jedno istraživanje sa Univerziteta "Džordž Vašington" pokazalo je da kada se izračunaju cene lekova i zdravstvenih pregleda, bolovanja, brze hrane i dostave hrane, na godišnjem nivou može da se uštedi i nekoliko hiljada dolara ako počnete da se hranite zdravo.

5) OSEĆAĆETE MANJE BOLA - VIšak kilograma može da izazove bol u zglobovima zbog konstantnog pritiska na njih, a time se može dodatno povećati inflamacija u organizmu. Generalno gledano, mršavljenjem se može značajno smanjiti bol u kolenima, kukovima i nožnim zglobovima, a mogu se i sprečiti budući problemi sa njima. U jednoj studiji, gojazni koji su imali osteoartrits i koji su izgubili 10 procenata svoje telesne težine, mogli su brže da hodaju, bili su pokretljiviji i osećali su manje bola.

6) SEKS ĆE VAM BITI MNOGO BOLJI - U jednom istraživanju sprovedenom u Australiji, a u kom su učestvovali gojazni muškarci sa dijabetesom, otkriveno je da gubitkom pet do deset procenata telesne težine može znatno da se poboljša libido i potencija. Naime, razlog ovome se krije u tome što se smanjuje napor na srcu i krvnim sudovima izazvanom zbog gojaznosti. Takođe, ego tu igra veoma važnu ulogu, jer kad se osećate lepo, i niste pod stresom, možete da se prepustite i da bolje funkcionišete tokom seksa.

Komentari / 0

Ostavite komentar