Новак - Роџер у Топ 5 финала Вимблдона?

Финални меч на Вимблдону између Новака Ђоковића и Роџера Федерера један је од најбољих у историји турнира на теренима Ол Ингланд Клаба, мишљење је многих.

Тенис 16.07.2014 | 12:35
Новак - Роџер у Топ 5 финала Вимблдона?

Међутим, са том констатацијом није сагласна Мери Кариљо, бивши америчка тенисерка која сада ради као коментатор за ЕСПН.

“Не знам да ли је у најбољих три. И даље ми је боље финале 2008. године између Федерера и Надала. На другом месту је дуел Борга и Мекинроа из 1980. године, затим и Федерер – Родик 2009“.

“Финале Ђоковић – Федерер вероватно би се нашло у мојих Топ 5. Једино што ми се не допада јесте начин на који се завршило, са четири Федерерове неизнуђене грешке. То је био неславан крај, али био је то веома добар меч“, додала је Кариљо.

Новак је у веома квалитетном мечу добио Федерера са 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4 и тако је дошао до своје седме Грен слем титуле.

“Британци се никада нису ’загрејали’ за Ђоковића на начин на који мислим да је требало. Такође, не видим праву љубав ни према Надалу. Са друге стране, ту су играчи које су на Вимблдону одувек обожавали, као што су Борг и Федерер. Рецимо, и Сампрас је заслужио љубав, славио је ту седам пута, али увек су више волели Агасија. Публика има своје фаворите и, у таквој ситуацији, Ђоковићева победа је још импресивнија“, каже бивша 33. тенисерка на свету.

Бацимо ли поглед у прошлост, видећемо да је заиста тешко одлучити се. Године 2009. Федерер је дошао на Вимблдон на крилима свог јединог трофеја на Ролан Гаросу, а у финалу је играо против човека којег је релативно лако савладао претходна два пута када су се састали у вимблдонским финалима.

Међутим, Енди Родик тада је био у бриљантној форми, бекхенд му је функционисао као никада у каријери и био је на ивици тријумфа. Американац је водио са 1-0 и имао је вођство од 6:2 у тај брејку другог сета. Ипак, Федерер је преокренуо, али то није обесхрабрило Американца – играо је до краја борбено и прибрано и на 8:8 у петом сету створио је две везане брејк лопте.

Није их реализовао, а Федерер је на крају ипак дошао до нове титуле направивши свој једини брејк у мечу – 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14.

Дуел Федерера и Надала 2008. године један је од најбољих у историји тениса. Након што је две године у низу губио од Роџера, Шпанац је напокон успео да сруши Роџера у његовој кући. У мечу који је два пута прекидала киша и који је ефективно трајао скоро пет сати, Надал је пропустио две меч лопте у четвртом сету, али је на крају ипак остварио можда и највећи подвиг у својој каријери – 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

И финале из 1980. године било је спектакуларно – Мекинро је дочекан звиждуцима после свађе са судијама током полуфиналног тријумфа над Џимијем Конорсом, али Биг Мек се није дао. Иако је губио са 2-1 у сетовима, у легендарном тај брејку четвртог сета спасао је пет меч лопти и резултатом 18:16 изједначио на 2-2 у сетовима.

Међутим, слично као и Ђоковић у недавном финалу, Борг је успео да се стабилизује после губитка четвртог сета и пропуштених шанси, да би на крају славио са 1:6, 7:5, 6:3, 6:7, 8:6 за своју пету, испоставиће се последњу титулу на Вимблдону.

Наравно, у вимблдонским финалима било је још легендарних мечева – тријумф Горана Иванишевића, који је на турнир дошао са ’вајлд-кардом’, 2001. године над Патриком Рафтером, затим титула 17-годишњег Бориса Бекера...

Коментари / 0

Оставите коментар