Novak - Rodžer u Top 5 finala Vimbldona?

Finalni meč na Vimbldonu između Novaka Đokovića i Rodžera Federera jedan je od najboljih u istoriji turnira na terenima Ol Ingland Klaba, mišljenje je mnogih.

Tenis 16.07.2014 | 12:35
Novak - Rodžer u Top 5 finala Vimbldona?

Međutim, sa tom konstatacijom nije saglasna Meri Kariljo, bivši američka teniserka koja sada radi kao komentator za ESPN.

“Ne znam da li je u najboljih tri. I dalje mi je bolje finale 2008. godine između Federera i Nadala. Na drugom mestu je duel Borga i Mekinroa iz 1980. godine, zatim i Federer – Rodik 2009“.

“Finale Đoković – Federer verovatno bi se našlo u mojih Top 5. Jedino što mi se ne dopada jeste način na koji se završilo, sa četiri Federerove neiznuđene greške. To je bio neslavan kraj, ali bio je to veoma dobar meč“, dodala je Kariljo.

Novak je u veoma kvalitetnom meču dobio Federera sa 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4 i tako je došao do svoje sedme Gren slem titule.

“Britanci se nikada nisu ’zagrejali’ za Đokovića na način na koji mislim da je trebalo. Takođe, ne vidim pravu ljubav ni prema Nadalu. Sa druge strane, tu su igrači koje su na Vimbldonu oduvek obožavali, kao što su Borg i Federer. Recimo, i Sampras je zaslužio ljubav, slavio je tu sedam puta, ali uvek su više voleli Agasija. Publika ima svoje favorite i, u takvoj situaciji, Đokovićeva pobeda je još impresivnija“, kaže bivša 33. teniserka na svetu.

Bacimo li pogled u prošlost, videćemo da je zaista teško odlučiti se. Godine 2009. Federer je došao na Vimbldon na krilima svog jedinog trofeja na Rolan Garosu, a u finalu je igrao protiv čoveka kojeg je relativno lako savladao prethodna dva puta kada su se sastali u vimbldonskim finalima.

Međutim, Endi Rodik tada je bio u briljantnoj formi, bekhend mu je funkcionisao kao nikada u karijeri i bio je na ivici trijumfa. Amerikanac je vodio sa 1-0 i imao je vođstvo od 6:2 u taj brejku drugog seta. Ipak, Federer je preokrenuo, ali to nije obeshrabrilo Amerikanca – igrao je do kraja borbeno i pribrano i na 8:8 u petom setu stvorio je dve vezane brejk lopte.

Nije ih realizovao, a Federer je na kraju ipak došao do nove titule napravivši svoj jedini brejk u meču – 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14.

Duel Federera i Nadala 2008. godine jedan je od najboljih u istoriji tenisa. Nakon što je dve godine u nizu gubio od Rodžera, Španac je napokon uspeo da sruši Rodžera u njegovoj kući. U meču koji je dva puta prekidala kiša i koji je efektivno trajao skoro pet sati, Nadal je propustio dve meč lopte u četvrtom setu, ali je na kraju ipak ostvario možda i najveći podvig u svojoj karijeri – 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

I finale iz 1980. godine bilo je spektakularno – Mekinro je dočekan zvižducima posle svađe sa sudijama tokom polufinalnog trijumfa nad Džimijem Konorsom, ali Big Mek se nije dao. Iako je gubio sa 2-1 u setovima, u legendarnom taj brejku četvrtog seta spasao je pet meč lopti i rezultatom 18:16 izjednačio na 2-2 u setovima.

Međutim, slično kao i Đoković u nedavnom finalu, Borg je uspeo da se stabilizuje posle gubitka četvrtog seta i propuštenih šansi, da bi na kraju slavio sa 1:6, 7:5, 6:3, 6:7, 8:6 za svoju petu, ispostaviće se poslednju titulu na Vimbldonu.

Naravno, u vimbldonskim finalima bilo je još legendarnih mečeva – trijumf Gorana Ivaniševića, koji je na turnir došao sa ’vajld-kardom’, 2001. godine nad Patrikom Rafterom, zatim titula 17-godišnjeg Borisa Bekera...

Komentari / 0

Ostavite komentar