У Хрватској радна недеља до 60 сати

Хрватски сабор донео је нови Закон о раду који предвиђа да радна недеља може да буде 60 сати.

Регион 16.07.2014 | 09:18
У Хрватској радна недеља до 60 сати

 

За закон су гласали посланици владајуће коалиције, а против су били опозиција и СДСС.

Нови ЗОР омогућио је да се радна недеља уз прерасподелу радног времена продужи на 50, односно 60 сати, ако је тако утврђено колективним уговором, јавио је ХРТ.

Влада је својим амандманом накнадно предложила да се та ограничења не примењују у случајевима када се неједнаки распоред радног времена колективним уговором уговара као укупан фонд сати, односно банка сати.

Такво решење критиковао је лабуриста Драгутин Лесар, који тумачи да ће се на тај начин омогућити да се радна недеља продужи и на више од 60 сати. Саборска већина је, међутим, подржала Владин амандман, чиме је он постао саставни део закона.

Одбачен је и амандман којим су лабуристи, СДСС, ХСУ и ХДЗ тражили да се избрише могућност уступања радника повезаним друштвима у земљи и иноземству.

Већина је одбила и амандман којим је независна посланица Јадранка Косор тражила да се забрани ноћни рад трудница, дојиља и жена које су недавно родиле, осим ако саме желе радити ноћу, уз одобрење лијечника.

Влада и парламентарна већина одбили су и амандмане којима су посланици тражили да се прековремени рад ограничи на највише осам сати недељно, па ће запослени моћи да раде до 180 прековремених сати годишње, а колективним уговором тај се рад може продужити и до 250 сати.

Нови ЗОР активисткиње Женског фронта за радна и социјална права попратиле су певањем "Интернационале", после чега су удаљене са скупштинске галерије.

Извор: ХРТ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

16.07.2014 07:38

И до сада је у прерасподјељеном радном времену (сезонски послови) и код нас радна седмица 60 сати.Ко не вјерује нек погледа Закон о раду, ради се по 12 сати на примјер у грађавинараству, док траје сезона, након сезоне одмарају се нарађени сати.Било је то и у Југославији.Наравно и у туризму.

ОДГОВОРИТЕ