U Hrvatskoj radna nedelja do 60 sati

Hrvatski sabor doneo je novi Zakon o radu koji predviđa da radna nedelja može da bude 60 sati.

Region 16.07.2014 | 09:18
U Hrvatskoj radna nedelja do 60 sati

 

Za zakon su glasali poslanici vladajuće koalicije, a protiv su bili opozicija i SDSS.

Novi ZOR omogućio je da se radna nedelja uz preraspodelu radnog vremena produži na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, javio je HRT.

Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno banka sati.

Takvo rešenje kritikovao je laburista Dragutin Lesar, koji tumači da će se na taj način omogućiti da se radna nedelja produži i na više od 60 sati. Saborska većina je, međutim, podržala Vladin amandman, čime je on postao sastavni deo zakona.

Odbačen je i amandman kojim su laburisti, SDSS, HSU i HDZ tražili da se izbriše mogućnost ustupanja radnika povezanim društvima u zemlji i inozemstvu.

Većina je odbila i amandman kojim je nezavisna poslanica Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

Vlada i parlamentarna većina odbili su i amandmane kojima su poslanici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati nedeljno, pa će zaposleni moći da rade do 180 prekovremenih sati godišnje, a kolektivnim ugovorom taj se rad može produžiti i do 250 sati.

Novi ZOR aktivistkinje Ženskog fronta za radna i socijalna prava popratile su pevanjem "Internacionale", posle čega su udaljene sa skupštinske galerije.

Izvor: HRT

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxl

16.07.2014 09:38

I do sada je u preraspodjeljenom radnom vremenu (sezonski poslovi) i kod nas radna sedmica 60 sati.Ko ne vjeruje nek pogleda Zakon o radu, radi se po 12 sati na primjer u građavinarastvu, dok traje sezona, nakon sezone odmaraju se narađeni sati.Bilo je to i u Jugoslaviji.Naravno i u turizmu.

ODGOVORITE