Злоупотребе у Министарству за избјеглице

Министарство за људска права и избјеглице БиХ у току 2013. године није реализовало низ препорука државне ревизије, која у најновијем извјештају скреће пажњу на наставак расипничке праксе те посебно на законске недостатке у систему јавних набавки.

Босна и Херцеговина 15.07.2014 | 10:12
Злоупотребе у Министарству за избјеглице

Изражавајући резерву у погледу пословања овог министарства, једне од седам бх. институција које су добиле незадовољавајућу оцјену, Канцеларија за ревизију институција БиХ упозорава на могуће злоупотребе.

"Још нису реализоване препоруке које се односе на трошкове мобилних телефона, уговоре о дјелу, трансфер средстава за реализацију грантова и висину исплаћених дневница. Није смањен број корисника права на трошкове мобилних телефона, а издаци су реализовани у већем износу у односу на претходну годину", упозоравају, између осталог, ревизори.

Иначе, Министарство је за 2013. имало мегаломански буџетски захтјев од 50,5 милиона КМ, али им је на крају одобрено 11,5 милиона. Ревизори примјећују да су од одобрене буџетске резерве повећани издаци за гориво и превоз (170.000 КМ), трошкове закупа (44.000 КМ), као и уговорене услуге (36.000 КМ).

"Укупно остварене бруто плате и накнаде износе 3.222.797 КМ, а исплаћени износ стимулација 17.150 КМ за 35 запослених. Исплаћене стимулације се крећу од 50 па до 800 КМ", наводе ревизори.

Накнаде трошкова за запослене износиле су близу 460.000 КМ, од тога за превоз 114.000, за топли оброк око 138.000, смјештај 37.000 КМ и тако даље, а упосленицима је исплаћиван и регрес па су трошкови по овом основу износили 30.000 КМ.

Бивши замјеник министра у пензију испраћен с 24.600 КМ оптремнине.

Отпремнине су исплаћиване у распону од 9.100 до 10.300 КМ, а највећу је добио бивши замјеник министра, који је након за бх. прилике надреалне плате у пензију испраћен с 24.600 КМ на рачуну!

Министарство није штедјело ни на путним трошковима (250.000 КМ), а чак 31 запослени имао је право кориштења мобитела уз "ограничења" до 600 КМ.

"Утврдили смо да су издаци за мобилне телефоне реализовани у износу већем од планираног износа. Наведено указује на потребу даљег унапређења планирања и анализирања стварних потреба у коришћењу средстава за ове намјене", упозоравају ревизори.

У извјештају је даље наведено да су разне уговорене услуге плаћене 893.000 КМ, док су око 185.000 КМ били издаци за употребу возила. Ревизори примјећују да је у току године Министарство продало четири возила, да су једно купили, али и да им је једно украдено.

У извјештају ревизори упозоравају на могући "лов у мутном" приликом поступка набавке авионских карата. Тако примјећују да су након истека уговора са фирмом која им је добављала карте, упосленици сами себи куповали од различитих добављача, а трошкови су правдани преко благајне.

"Осим што наведени начин није у складу са Законом о јавним набавкама, не постоји никаква контрола начина избора добављача нити цијене по којој се купују карте", нагласили су ревизори.

Ивица Ћавар, пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), сматра да ће бх. институције и званичници наставити с неодговорним трошењем јавних средстава све док се напокон не почне говорити о санкцијама.

"Овдје мислим не само на политичке, већ и на казнене санкције. Када би само један званичник био санкциониран, мислим да би то био почетак краја таквог неодговорног понашања", истиче Ћавар, закључујући да по овом питању и даље нема добре сарадње између ревизије, парламента БиХ и државног тужилаштва.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

боки_рс

15.07.2014 08:26

Невидјено расипниство и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 08:28

ЗА АДМИНИСТРАЦИЈУ,НЕ ОБЈАВЉУЈ КОМЕНТАР. Има она Ирина ловрић (бави се антикорупцијом) што жестоко кидише на Додиковог директора који управља Фондом за повратак?!Треба њу угостити у ТВ БН .Та нема "длаке на језику", има да их оголи до голе коже.Стално их прозива, има на нету,доводи Додиковог директора до лудила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирина херојина

15.07.2014 08:31

Ирина Ловрић је јавно упозорила на корупцију и криминал у незаконитом трошењу новца намијењеног за повратак избјеглица у БиХ, а све је одлучила пријавити након "вишегодишње тортуре и мобинга које над њом проводи директор Млађен Божовић" (ДОДИКОВ "КАДАР"). Након што је у Фонду уочила вишемилионске проневјере са новчаним средствима намијењеним за избјеглице у БиХ, поднијела је четири кривичне пријаве против директора Фонда. Због свега је, навела је тада, "била злостављена и доживљавала је свакодневне тортуре што је довело до здравствених проблема и стреса". У међувремену, Ловрићева је добила статус заштићеног пријавитеља корупције. Она је основала удружење у борби против корупције и криминала у државним органима, а један од циљева су заштита лица која пријаве корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе им се

15.07.2014 08:37

А, у ком то министарству нема злоупотреба и криминала??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

15.07.2014 16:45

Све вас треба хапсити и на Мањачу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пролетер

31.07.2014 08:34

Ирина Ловрић се није бунила док је била у центру пажње и нису јој сметали нити скупи службени мобители и остала галантерија које је обилато користила па кад је пукла тиква почела глумити праведницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРИНА

23.10.2014 22:47

Немам ја ста да глумим. Да су ми икада имали прикацити, не би мене одавно било. Никада нисам имала никакав мобител нити козну галантерију на рацун Фонда. Тим је располагао искљуциво директор. То је бар лако провјерити. За разлику од вас ја не коментарисе, ја радим несто за своју земљу и народ, и за то ме нико не плаца. Бас зато да ми немате ста замјерити, ви који браните криминалце које прати јос од ратних времена.Народу никада удовољити. Срамно

ОДГОВОРИТЕ