Zloupotrebe u Ministarstvu za izbjeglice

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u toku 2013. godine nije realizovalo niz preporuka državne revizije, koja u najnovijem izvještaju skreće pažnju na nastavak rasipničke prakse te posebno na zakonske nedostatke u sistemu javnih nabavki.

Bosna i Hercegovina 15.07.2014 | 10:12
Zloupotrebe u Ministarstvu za izbjeglice

Izražavajući rezervu u pogledu poslovanja ovog ministarstva, jedne od sedam bh. institucija koje su dobile nezadovoljavajuću ocjenu, Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorava na moguće zloupotrebe.

"Još nisu realizovane preporuke koje se odnose na troškove mobilnih telefona, ugovore o djelu, transfer sredstava za realizaciju grantova i visinu isplaćenih dnevnica. Nije smanjen broj korisnika prava na troškove mobilnih telefona, a izdaci su realizovani u većem iznosu u odnosu na prethodnu godinu", upozoravaju, između ostalog, revizori.

Inače, Ministarstvo je za 2013. imalo megalomanski budžetski zahtjev od 50,5 miliona KM, ali im je na kraju odobreno 11,5 miliona. Revizori primjećuju da su od odobrene budžetske rezerve povećani izdaci za gorivo i prevoz (170.000 KM), troškove zakupa (44.000 KM), kao i ugovorene usluge (36.000 KM).

"Ukupno ostvarene bruto plate i naknade iznose 3.222.797 KM, a isplaćeni iznos stimulacija 17.150 KM za 35 zaposlenih. Isplaćene stimulacije se kreću od 50 pa do 800 KM", navode revizori.

Naknade troškova za zaposlene iznosile su blizu 460.000 KM, od toga za prevoz 114.000, za topli obrok oko 138.000, smještaj 37.000 KM i tako dalje, a uposlenicima je isplaćivan i regres pa su troškovi po ovom osnovu iznosili 30.000 KM.

Bivši zamjenik ministra u penziju ispraćen s 24.600 KM optremnine.

Otpremnine su isplaćivane u rasponu od 9.100 do 10.300 KM, a najveću je dobio bivši zamjenik ministra, koji je nakon za bh. prilike nadrealne plate u penziju ispraćen s 24.600 KM na računu!

Ministarstvo nije štedjelo ni na putnim troškovima (250.000 KM), a čak 31 zaposleni imao je pravo korištenja mobitela uz "ograničenja" do 600 KM.

"Utvrdili smo da su izdaci za mobilne telefone realizovani u iznosu većem od planiranog iznosa. Navedeno ukazuje na potrebu daljeg unapređenja planiranja i analiziranja stvarnih potreba u korišćenju sredstava za ove namjene", upozoravaju revizori.

U izvještaju je dalje navedeno da su razne ugovorene usluge plaćene 893.000 KM, dok su oko 185.000 KM bili izdaci za upotrebu vozila. Revizori primjećuju da je u toku godine Ministarstvo prodalo četiri vozila, da su jedno kupili, ali i da im je jedno ukradeno.

U izvještaju revizori upozoravaju na mogući "lov u mutnom" prilikom postupka nabavke avionskih karata. Tako primjećuju da su nakon isteka ugovora sa firmom koja im je dobavljala karte, uposlenici sami sebi kupovali od različitih dobavljača, a troškovi su pravdani preko blagajne.

"Osim što navedeni način nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ne postoji nikakva kontrola načina izbora dobavljača niti cijene po kojoj se kupuju karte", naglasili su revizori.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), smatra da će bh. institucije i zvaničnici nastaviti s neodgovornim trošenjem javnih sredstava sve dok se napokon ne počne govoriti o sankcijama.

"Ovdje mislim ne samo na političke, već i na kaznene sankcije. Kada bi samo jedan zvaničnik bio sankcioniran, mislim da bi to bio početak kraja takvog neodgovornog ponašanja", ističe Ćavar, zaključujući da po ovom pitanju i dalje nema dobre saradnje između revizije, parlamenta BiH i državnog tužilaštva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

boki_rs

15.07.2014 08:26

Nevidjeno rasipnistvo i lopovluk.

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 08:28

ZA ADMINISTRACIJU,NE OBJAVLJUJ KOMENTAR. Ima ona Irina lovrić (bavi se antikorupcijom) što žestoko kidiše na Dodikovog direktora koji upravlja Fondom za povratak?!Treba nju ugostiti u TV BN .Ta nema "dlake na jeziku", ima da ih ogoli do gole kože.Stalno ih proziva, ima na netu,dovodi Dodikovog direktora do ludila.

ODGOVORITE
Name

Irina herojina

15.07.2014 08:31

Irina Lovrić je javno upozorila na korupciju i kriminal u nezakonitom trošenju novca namijenjenog za povratak izbjeglica u BiH, a sve je odlučila prijaviti nakon "višegodišnje torture i mobinga koje nad njom provodi direktor Mlađen Božović" (DODIKOV "KADAR"). Nakon što je u Fondu uočila višemilionske pronevjere sa novčanim sredstvima namijenjenim za izbjeglice u BiH, podnijela je četiri krivične prijave protiv direktora Fonda. Zbog svega je, navela je tada, "bila zlostavljena i doživljavala je svakodnevne torture što je dovelo do zdravstvenih problema i stresa". U međuvremenu, Lovrićeva je dobila status zaštićenog prijavitelja korupcije. Ona je osnovala udruženje u borbi protiv korupcije i kriminala u državnim organima, a jedan od ciljeva su zaštita lica koja prijave korupciju.

ODGOVORITE
Name

moze im se

15.07.2014 08:37

A, u kom to ministarstvu nema zloupotreba i kriminala??

ODGOVORITE
Name

Lopovi

15.07.2014 16:45

Sve vas treba hapsiti i na Manjaču.

ODGOVORITE
Name

proleter

31.07.2014 08:34

Irina Lovrić se nije bunila dok je bila u centru pažnje i nisu joj smetali niti skupi službeni mobiteli i ostala galanterija koje je obilato koristila pa kad je pukla tikva počela glumiti pravednicu.

ODGOVORITE
Name

IRINA

23.10.2014 22:47

Nemam ja sta da glumim. Da su mi ikada imali prikaciti, ne bi mene odavno bilo. Nikada nisam imala nikakav mobitel niti koznu galanteriju na racun Fonda. Tim je raspolagao iskljucivo direktor. To je bar lako provjeriti. Za razliku od vas ja ne komentarise, ja radim nesto za svoju zemlju i narod, i za to me niko ne placa. Bas zato da mi nemate sta zamjeriti, vi koji branite kriminalce koje prati jos od ratnih vremena.Narodu nikada udovoljiti. Sramno

ODGOVORITE