Зашто је опасно пробати смјесу за колаче?

Овај неодољив ритуал у току припреме колача заправо крије једну опасност, кажу стручњаци.

Здравље 13.07.2014 | 10:26
Зашто је опасно пробати смјесу за колаче?

Већина нас воли да полиже кашику док прави колач, али колико је то заиста опасно и може ли нам заиста позлити од тога? Стручњаци кажу да може, као и од сваке хране у којој су састојци сирова јаја, што је чест случај код слатких филова.

Смеса од сирових јаја носи ризик од салмонеле, бактерије која узрокује дијареју, повраћање, грчеве у стомаку, дехидратацију и друге компликације које је потребно лечити. Доласком летње жеге ризик од заразе је увек повећан, па је препорука да јаја пре конзумирања термички добро обрадите.

Лети јаја треба чувати у фрижидеру на температури нижој од 4 степена, а уколико приметите да је неко јаје напукло, без размишљања га баците. Уколико ни лети не можете да одолите доброј посластици потрудите се да правите и конзумирате оне са куваним филом како бисте избегли могућност заразе.

Осим опасности од заразе, лизање кашика није ни препоручљиво ако пазите на линију јер иако количински лизањем уносите врло мало крема, сваки додатни унос шећера представља атак на вашу линију.

Коментари / 0

Оставите коментар