Zašto je opasno probati smjesu za kolače?

Ovaj neodoljiv ritual u toku pripreme kolača zapravo krije jednu opasnost, kažu stručnjaci.

Zdravlje 13.07.2014 | 10:26
Zašto je opasno probati smjesu za kolače?

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga? Stručnjaci kažu da može, kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, što je čest slučaj kod slatkih filova.

Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje dijareju, povraćanje, grčeve u stomaku, dehidrataciju i druge komplikacije koje je potrebno lečiti. Dolaskom letnje žege rizik od zaraze je uvek povećan, pa je preporuka da jaja pre konzumiranja termički dobro obradite.

Leti jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a ukoliko primetite da je neko jaje napuklo, bez razmišljanja ga bacite. Ukoliko ni leti ne možete da odolite dobroj poslastici potrudite se da pravite i konzumirate one sa kuvanim filom kako biste izbegli mogućnost zaraze.

Osim opasnosti od zaraze, lizanje kašika nije ni preporučljivo ako pazite na liniju jer iako količinski lizanjem unosite vrlo malo krema, svaki dodatni unos šećera predstavlja atak na vašu liniju.

Komentari / 0

Ostavite komentar