Жестоки сукоби у појасу Газе

Израел је прошле ноћи извео ударе из ваздуха на безбедносни штаб и полицијске станице под контролом Хамаса, у најжешћем бомбардовању од почетка офанзиве на појас Газе 8. јула, а накратко су и командоси ушли на то подручје на обали Средоземног мора, што је први копнени удар од уторка, али изгледа не значи почетак шире копнене операције.

Свијет 13.07.2014 | 10:13
Жестоки сукоби у појасу Газе

Израелска војска је саопштила да су палестински екстремисти испалили у суботу 90 ракета на Израел.

Најмање 159 Палестинаца је погинуло у досадашњим ваздушним ударима, рекли су званичници у Гази. Међу јуче погинулима је чак 17 чланова једне породице у синоћњем удару на град Газу.

Израел наводи да напада екстремисте Хамаса и постројења те исламистичке организације, укључујући куће високих оперативаца. Међутим УН су процениле да су 77 процената погинулих у Гази цивили, пренео је Би -Би- Си ( ББЦ).

У суботу је Савет безбедности УН позвао на прекид ватре и први пут од почетка офанзиве издато је саопштење јер су чланови тог тела раније били подељени.

Рано јутрос уништена је већина безбедносних штабова и полицијских станица којима руководи Хамас. Кућама у близини нанета је велика штета јер се штабови налазе у густо насељеном кварту Тел ал Хава на југу Газе.

О копненим упаду у Газу израелска војска је написала на званичном Твитер налогу: "Мисија је завршена. За време мисије било је размене ватре. Четири војника су лакше рањена и сви су се вратили дому безбедно".

Циљ операције је да се зауставе ракетни напади на Израел и униште способности Хамаса. Израелска војска је синоћ саопштила да је бацала летке над градом Беит Лахијом на северу Газе, упозоравајући становнике да се евакуишу због ваздушних удара данас.
"Не желимо да повредимо цивиле у Гази, али цивили морају знати да је остајање у близини терориста Хамаса и инфраструктуре крајње небезбедно", саопштила је армија.

Такође је наведено да је ударено на 1.320 терористичких мета широм Газе док је Хамас испалио више од 800 ракета на Израел. Јутрос су пресретнуте четири ракете над централним и јужним Израелом.

Најмање петоро Израелаца рањено је ове недеље у ракетним и минобацачким нападима, двоје од њих озбиљно,али ниједан Израелац није погинуо.

Израелска војска је саопштила синоћ да је отворила ватру на Либан у одговору на ракетирање.

Војска је прецизирала да су две ракете испаљене у Израел касно синоћ из Либана и да није било повреда ни штете.

Узвраћено је артиљеријском ватром. За сада нико није преузео одговорност за овај други ракетни напад на север Израела ове недеље. Израел страхује да би екстремистичке организације у Либану могле да отворе други фронт док Израел води офанзиву на појас Газе, навео је Асошијетед прес.

У израелском удару убијено 15 људи у Гази

Палестински извори у појасу Газе рекли су вечерас да је 15 људи убијено у појасу Газе у израелском ваздушном удару, чија је мета била поред једне џамије.

Портпарол Министарства здравља Ашрафа ал Кидра рекао је да се удар догодио у тренутку када су људи завршвали вечерњу молитву.

Није, међутим, јасно ста је био циљ напада, пренео је Асошијетед прес.

То је најсмртоноснији поједиачни удар у петодневној израелској офанзиви на појас Газе, чији је циљ заустављање ракетних напада из појаса Газе.

Раније су палестински извори навели да је до сада погинуло 135 људи, а више од 900 је рањено.

На израелској страни није било жртава.

То је највећи сукоб између израелске војске и исламистичког Хамаса који влада појасом Газе од осмодневне израелске офанзиве у новембру 2012. године.

И док се Израел припрема да прошири сукоб копненом инвазијом, јачају позови међународне заједнице на прекид ватре.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Иско

13.07.2014 09:08

Ове јуде брзо заборавиле ста им уради Хитлер.Зртва скоро увијек постаје крвник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.07.2014 09:18

Иско одличан ти је коментар! Узели су све Палестинцима,оставили их на "мрвицама земље" и опет хоће и те "мрвице"?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

13.07.2014 10:23

срамно све им узмите људима који су вам дали своју земљу да зивите на њоз сад ста радите срамите се зидови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре xxл

13.07.2014 11:23

Не заборави да су Палестинци већину земље продали јеврејима па сада кукају као и сви муслимани само кукају и кукају.

ОДГОВОРИТЕ