Легенда дана: Анђело Скјавио

До поготка Андреса Инијесте у 117. минуту финала прошлог Мундијала најкасније постигнут победоносни гол у мечу за титулу светског првака дело је Анђела Скјавија.

Фудбал 12.07.2014 | 17:45
Легенда дана: Анђело Скјавио

Овај италијански фудбалер је 21 пут играо за "азуре" а у историју фудбала ушао је као стрелац поготка у продужецима којим је 1934. свом националном тиму донео трофеј намењен шампиону света.

Скјавио је на сјајан начин дебитовао за репрезентацију, постигавши 1925. два гола против Краљевине Југославије у победи од 2:1 у Падови. Својим наступима у Болоњи стекао је статус редовног члана државног тима, па је заиграо и на Мундијалу чији је Италија била домаћин 1934.

Након три гола у победи над САД од 7:1 у осмини финала, што је тада представљало прву фазу такмичења које се одигравало искључиво по куп-систему, Скјавио је дуго морао да чека на наредни. А дочекао га је онда када је то "азурима" било најпотребније.

Пошто су Италијани после Американаца избацили и Шпанце и Аустријанце, у финалу су се намерилина Чехословачку. На вођство гостију од 1:0, захваљујући голу Пуча у 76, на време је одговорио Орси који је пет минута касније изборио продужетке. А онда је на сцену ступио Скјавио.

Он је у 95. минуту затресао мрежу репрезентације ЧССР-а, тиме обезбедио предност коју ривал није успео да анулира, па је Италија по први пут постала првак света а Анђело Скјавио ушао у историју као стрелац најкасније постигнутог гола у финалу Мундијала којим је одлучен победник. На то место у недељу 11. јула 2010. доспео је Инијеста, поготком у 117. минуту финалног сусрета између Шпаније и Холандије.

Коментари / 0

Оставите коментар