Legenda dana: Anđelo Skjavio

Do pogotka Andresa Inijeste u 117. minutu finala prošlog Mundijala najkasnije postignut pobedonosni gol u meču za titulu svetskog prvaka delo je Anđela Skjavija.

Fudbal 12.07.2014 | 17:45
Legenda dana: Anđelo Skjavio

Ovaj italijanski fudbaler je 21 put igrao za "azure" a u istoriju fudbala ušao je kao strelac pogotka u produžecima kojim je 1934. svom nacionalnom timu doneo trofej namenjen šampionu sveta.

Skjavio je na sjajan način debitovao za reprezentaciju, postigavši 1925. dva gola protiv Kraljevine Jugoslavije u pobedi od 2:1 u Padovi. Svojim nastupima u Bolonji stekao je status redovnog člana državnog tima, pa je zaigrao i na Mundijalu čiji je Italija bila domaćin 1934.

Nakon tri gola u pobedi nad SAD od 7:1 u osmini finala, što je tada predstavljalo prvu fazu takmičenja koje se odigravalo isključivo po kup-sistemu, Skjavio je dugo morao da čeka na naredni. A dočekao ga je onda kada je to "azurima" bilo najpotrebnije.

Pošto su Italijani posle Amerikanaca izbacili i Špance i Austrijance, u finalu su se namerilina Čehoslovačku. Na vođstvo gostiju od 1:0, zahvaljujući golu Puča u 76, na vreme je odgovorio Orsi koji je pet minuta kasnije izborio produžetke. A onda je na scenu stupio Skjavio.

On je u 95. minutu zatresao mrežu reprezentacije ČSSR-a, time obezbedio prednost koju rival nije uspeo da anulira, pa je Italija po prvi put postala prvak sveta a Anđelo Skjavio ušao u istoriju kao strelac najkasnije postignutog gola u finalu Mundijala kojim je odlučen pobednik. Na to mesto u nedelju 11. jula 2010. dospeo je Inijesta, pogotkom u 117. minutu finalnog susreta između Španije i Holandije.

Komentari / 0

Ostavite komentar