Број погинулих у Гази достигао 121

У израелским ваздушним нападима на појас Газе јутрос је погинуло 16 Палестинаца, па је укупни број жртава за пет дана бомбардовања порастао на 121, саопштили су лекари.

Свијет 12.07.2014 | 15:38
Број погинулих у Гази достигао 121

У најновијем нападу три особе су погинуле у источном делу Газа Ситија који се зове Туфах, изјавио је портпарол министра здравља у Гази Ашраф ал-Кудра, пренео је АФП.

Пре тога је погођено добротворно удружење за особе са инвалидитетом у Беит Лахији, у северној Гази, а још три особе су страдале у нападу у западном делу Газа Ситија.

Кудра је раније објавио вест о погибили још осам Палестинаца, међу којима је мушкарац који је подлегао повредама задобијеним у претходном нападу, пет особа убијених у северном делу Газе Џебалији и још двоје људи на југу у Деир ел Балаху.

Локални званичници су саопштили да су јутрос на мети напада биле џамије и куће званичника Хамаса широм те приобалне енклаве.

Од почетка израелске офанзиве у уторак ујуто укупно је погинула 121 особа.

Палестинци и њихове присталице у међународној заједници разматрају предлог резолуције Уједињеним нацијама којом би се осудило свако насиље над цивилима у израелско-палестинском сукобу и позвало на "хитан, трајан и у потпуности поштован прекид ватре".

У предлогу резолуције се изражава "озбиљна забринутост" због ескалације насиља и погоршања ситуације на палестинским територијама због израелских војних операција, нарочито у појасу Газе, као и због великог броја цивилних жртава међу којима има и деце, наводи АП.

Савет безебдности УН је дубоко подељен и често парализован када је у питању израелско-палестински сукоб, будући да САД бране блиског савезника Израел, док већина осталих чланица СБ УН чврсто подржавају Палестинце.

У палестинском предлогу резолуције се не помиње више стотина ракета које је Хамас, који контролише Газу, бацио на Израел, па она, вероватно, не би била прихватљива за САД ако би била представљена у Савету безбедности, наводи АП.

У тексту резолуције се позивају све стране у сукобу да поштују своје обавезе из Женевске повеље о заштити цивила у рату, да се уздрже од поступака који би могли даље дестабилизовати ситуацију и да хитно предузму мере за постизање свеобухватног мировног споразума заснованог на решењу две државе.

Према предложеном тексту, позива се на "хитан мир и окончање непријатељских дејстава у Гази, укључујући ракетне нападе", као и обнављање прекида ватре из 2012. године и наставак директних израелско-палестинских преговора у циљу постизања мировног споразума и решења две државе.

У тексту се, такође, апелује да цивили буду заштићени.

 

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

доомаациин

12.07.2014 13:49

Не знам како се висе не уморе од рата, како им није доста, колико људи треба да умре да би се досло памети, коликоооо, мислим на све ратове генерално....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

12.07.2014 13:57

Најновија вијест Милорад Додик послао писмо подршке израелској власти. Даје подршку злочиначкој политици Изралеа! Па нису Јеврејима зло учинили Палестинци већ Нијемци и зашто Израел нису створили у Њемачкој, напримјер у Баварској?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

12.07.2014 14:12

НЕЗНАЛИЦА ДОДИК УПУТИО ПОДРСКУ ЗА УБИЈАЊЕ И ЦИСТИХ ПРАВОСЛАВАЦА ПАЛЕСТИНАЦА ОН НЕЗНА ДАСЕ ЈЕРУСАЛЕМСКИ ПАТРИЈАХ БОРИ ПРОТИВ ИЗРАЕЛСКЕ ОКУПАЦИЈЕ ЦОВЈЕКА СУ ВИСЕ ПУТА ЦИОНИСТИ ХАПСИЛИ И ЗАТВАРАЛИ ИСУСЕ ВРАТИ СЕ НА ЗЕМЉУ И ПОВЕДИ НАРОДЕ КА ОСЛОБОДЈЕЊУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

12.07.2014 23:26

Јадан тај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамас

13.07.2014 06:21

Израел зна да ће убрзо бити сравнут са земљом то су њему задњи трзаји нека чекића још мало избациће он то на нос све .

ОДГОВОРИТЕ