Да ли бисте стајали током лета за јефтинију карту?

Такозвано вертикално седиште за путнике, или "стајаћа кабина", можда је начин да авиоиндустрије смање трошкове летења.

Путовања 12.07.2014 | 13:54
Да ли бисте стајали током лета за јефтинију карту?

Нови извештај показује да би овај концепт могао да се реализује већ за пет година.

"На идеју сам дошао док сам размишљао о томе како се може смањити цена карата", каже Фајруз Ромли, који је и аутор извештаја објављеног у ИАЦСИТ, међународном журналу о инжењерингу и технологији.

Ромли, професор Универзитета Путра у Малезији каже да је његов циљ снижавање цене авио карата тако да авиопревоз постане конкуренција аутобуском и железничком.

Рецимо, популарни Боеинг 737-300 би, уколико уведе стајаће кабине, повећао број путника за 21 одсто, а цена карте пала би за чак 44 одсто.

"Ја често летим и углавном током летова унутар земље, имате осећај да време просто пролети од полетања до слетања. Тада сам дошао на идеју: за тако кратко време, да ли заиста морамо да седимо?", каже Ромли.

Он је убрзо сазнао да већ има истраживања о овој идеји и то највише у Аирбусу, кинеском Спринг Аирлинесу и ирском Рyанаиру.

Ипак, Рyанаир је одустао од планова, Кинези кажу да је претходно потребно много усклађивања са безбедносним прописима, како би нека од њихових идеја заживела.

Ромли, међутим, не одустаје.

"Видео сам да људи стоје у аутобусима и возовима током целог пута који можда траје и дуже од сата", каже он. "Ако је то могуће, онда и стајање и авиону не би требало да буде недостижна идеја".

Он, додуше, признаје да ће његов концепт вероватно бити дочекан уз много сумње, нарочито безбедносних агенција, које морају да одобре концепт.

Међутим, он верује да ће добити дозволу за пет до шест година.

"Авиокомпаније желе да смање оперативне трошкове, а мислим да имају интерес у свему овоме. Једини већи изазов је добијање дозволе од власти, али ако концепт буде испуњавао све потребне захтеве у погледу безбедности путника, његова реализација не би требало да буде проблем", сматра Ромли.

Коментари / 0

Оставите коментар