Месо и млијеко најтраженија храна до 2023.

Агенција УН за храну и пољопривреду (ФАО) предвиђа да ће се глобална пољопривреда све више помијерати ка производњи меса и млијека, а удаљавати од традиционалне прозиводње пиринча и житарица, у складу са промјеном укуса потрошача.

Свијет 11.07.2014 | 21:13
Месо и млијеко најтраженија храна до 2023.

У заједничком извјештају ФАО и Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) наводи се да ће у наредних 10 година свјетска прозиводња меса порасти за 58 милиона тона, а 80 одсто тог раста долазиће из земаља у развоју, преноси Франс прес.

Највише ће порасти производња живинског меса, која ће чинити 50 одсто укупне производње, као и свињетине (30 одсто), наводе организације, истичући да је живина јефтин извор протеина и није подложна вјерским или културолошким забранама.

У извјештају се наводи да ће само кинеска популација чинити половину глобалног раста козумације меса.

Цијене житарица наставиће да падају у наредне двије године, да би се потом стабилизовале на нивоима на којима су биле прије кризе из 2008, док ће цијене меса, млијека и рибе расти. Из земаља Азије и Латинске Америке долазиће највећи дио раста пољопривредне прозиводње, што ће ојачати њихову позицију на свјетском тржишту, наводе ФАО и ОЕЦД.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар