Meso i mlijeko najtraženija hrana do 2023.

Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) predviđa da će se globalna poljoprivreda sve više pomijerati ka proizvodnji mesa i mlijeka, a udaljavati od tradicionalne prozivodnje pirinča i žitarica, u skladu sa promjenom ukusa potrošača.

Svijet 11.07.2014 | 21:13
Meso i mlijeko najtraženija hrana do 2023.

U zajedničkom izvještaju FAO i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navodi se da će u narednih 10 godina svjetska prozivodnja mesa porasti za 58 miliona tona, a 80 odsto tog rasta dolaziće iz zemalja u razvoju, prenosi Frans pres.

Najviše će porasti proizvodnja živinskog mesa, koja će činiti 50 odsto ukupne proizvodnje, kao i svinjetine (30 odsto), navode organizacije, ističući da je živina jeftin izvor proteina i nije podložna vjerskim ili kulturološkim zabranama.

U izvještaju se navodi da će samo kineska populacija činiti polovinu globalnog rasta kozumacije mesa.

Cijene žitarica nastaviće da padaju u naredne dvije godine, da bi se potom stabilizovale na nivoima na kojima su bile prije krize iz 2008, dok će cijene mesa, mlijeka i ribe rasti. Iz zemalja Azije i Latinske Amerike dolaziće najveći dio rasta poljoprivredne prozivodnje, što će ojačati njihovu poziciju na svjetskom tržištu, navode FAO i OECD.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar