Гаспром смањује цијене у Европи?!

Гаспром би до 2017. године Европи могао да снизи цене гаса по дугорочним уговорима 17 одсто, на 320 долара за хиљаду кубних метара.

Свијет 11.07.2014 | 17:48
Гаспром смањује цијене у Европи?!

Гаспром обично планира цене на основу прогнозе министарства за економски развој, рекао је листу извор близак компанији.

Цене гаса у Европи у основи су везане за котације нафте. Према прогнози министарства, у 2014. нафта ће коштати 104 долара за барел, а 2015. и 2016. године 100 долара за барел, што значи да се фактички неће
изменити, наводи лист Вједомости.

Вероватно је да су прорачуни направљени и на основу терминских цена за европска спот тржишта, рекао је други извор близак Гаспрому.

До пада цена доћи ће због ширења извора снабдевања, укључујући и употребу технологије за добијање гаса из шкриљаца, рекао је представник министарства за економски развој.

У средњерочној перспективи то ће довести до засићења тржишта. Као разултат тога цене гаса ће се постепено снижавати у односу на цене нафте.

Цене Гаспрома у Европи достигле су максимум 2008. године, током кризе су пале и на претходни ниво су се вратиле само 2012. године. Прошле године су поново почеле да падају. То је омогућило Гаспрому да повећа извоз на рекордне количине, пишу Вједомости.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар