Gasprom smanjuje cijene u Evropi?!

Gasprom bi do 2017. godine Evropi mogao da snizi cene gasa po dugoročnim ugovorima 17 odsto, na 320 dolara za hiljadu kubnih metara.

Svijet 11.07.2014 | 17:48
Gasprom smanjuje cijene u Evropi?!

Gasprom obično planira cene na osnovu prognoze ministarstva za ekonomski razvoj, rekao je listu izvor blizak kompaniji.

Cene gasa u Evropi u osnovi su vezane za kotacije nafte. Prema prognozi ministarstva, u 2014. nafta će koštati 104 dolara za barel, a 2015. i 2016. godine 100 dolara za barel, što znači da se faktički neće
izmeniti, navodi list Vjedomosti.

Verovatno je da su proračuni napravljeni i na osnovu terminskih cena za evropska spot tržišta, rekao je drugi izvor blizak Gaspromu.

Do pada cena doći će zbog širenja izvora snabdevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca, rekao je predstavnik ministarstva za ekonomski razvoj.

U srednjeročnoj perspektivi to će dovesti do zasićenja tržišta. Kao razultat toga cene gasa će se postepeno snižavati u odnosu na cene nafte.

Cene Gasproma u Evropi dostigle su maksimum 2008. godine, tokom krize su pale i na prethodni nivo su se vratile samo 2012. godine. Prošle godine su ponovo počele da padaju. To je omogućilo Gaspromu da poveća izvoz na rekordne količine, pišu Vjedomosti.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar