Краљ моде данас пуни 80 година

Познати италијански модни креатор, краљ моде, стила и укуса Ðорђо Армани, чувен по јасним и равним линијама својих кројева, данас слави 80. рођендан.

Свијет 11.07.2014 | 12:30
Краљ моде данас пуни 80 година

Популарни креатор је прво радио као модни дизајнер за Хитман, Нино Черути - компанију мушке одеће, након чега је наставио као слободни уметник. После неколико година рада као слободњак Армани је основао компанију са пријатељем Серђом Галеотијем. Они су 1975. године основали "Ðорђо Армани" и лансирали мушку и женску линију конфекције.

Након оснивања те корпорације, Армани је започео производњу у САД, а почетком осамдесетих година потписао је уговор са Лореалом за креирање парфема. У овом периоду Армани осваја Холивуд.

Велики број филмских звезда носи његове моделе: Мишел Фајфер, Џуди Фостер, Роберт Де Ниро, Ричард Гир, Џек Николсон... У његовој одећи многи су се прошетали црвеним тепихом.

Током касних осамдесетих, упркос Галеотијевој смрти (1985), Армани је наставио да шири комерцијалне хоризонте и лиценцне споразуме. Од 1984. године дизајнирао је 29 колекција.

Класичној мушкој линији, која га је и прославила, придодао је и женску високу моду, џинс, као и економичнију линију за младе Емпорио Армани, а под његовим окриљем налазе се и колекције сатова, накита, наочара за сунце, ташни, али и бројни парфеми.

Године 2000, њујоршки музеј Гугенхајм одржао је изложбу Арманијевих дела, први пут за живог креатора, а 2005. он је представио своју прву колекцију високе моде, која је била својеврсни одговор на захтеве купаца који су тражили ексклузивну одећу веома високих стандарда, испуњавајући све критеријуме финог шивења.

Листа награда које је добио овај италијански креатор је дугачка. Он је, поред Кристијана Диора, био једини дизајнер који се појавио на насловној страни часописа Тајм. Више пута је награђиван Сити сарк наградом као најбољи креатор мушке одеће.

Ðорђо Армани је 2001. године признат за најуспешнијег креатора Италије.


Извор: Агенције

 

Коментари / 0

Оставите коментар