За санацију штета од поплава 500 милиона КМ

БиХ за санацију штета од катастрофалних мајских поплава на располагању има око 500 милиона КМ, од чега је око осам милиона КМ обезбијеђено из извора са нивоа БиХ, а по пет милиона КМ са нивоа ентитета.

Босна и Херцеговина 11.07.2014 | 11:50
За санацију штета од поплава 500 милиона КМ

Савјет министара БиХ обезбиједио је 42 милиона евра од Европске комисије.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је за "Дневни аваз" да је то новац који је БиХ претходно изгубила због застоја на европском путу.

Он је додао да је обезбијеђено додатних 15 милиона евра из ИПА фондова.

"Од Саудијске Арабије затражили смо и мислим да ћемо добити 15 милиона долара. Новац је већ повучен из средстава ММФ-а у износу 185 милиона КМ, а Свјетска бнка дала нам је 100 милиона долара кредита уз каматну стопу од 1,25 одсто, грејс период 10 година и рок враћања 20 година", рекао је Беванда.

Он није желио да прогнозира ефекте донаторске конференције која ће бити одржана у Бриселу 16. јула, као ни могуће износе од донатора, међународних кредитора и домаћих извора.

Беванда каже да је у процесу санација штета од поплава у БиХ неопходно најприје обновити куће људима који су погођени поплавама, обезбиједити им посао, а за дјецу од септембра омогућити нормално похађање наставе.


Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фебо

11.07.2014 13:55

Па дјели људима.

ОДГОВОРИТЕ