Представљамо ривале Звезде у Евролиги

Занимљивости везане за противнике црвено-белих у елитном такмичењу...

Кошарка 10.07.2014 | 18:34
Представљамо ривале Звезде у Евролиги

Тренутак када је Цедевити додељена Група Б на овогодишњем жребу за Евролигу био је један од оних када је навијачима Црвене звезде застала кнедла у грлу. Јер "група смрти", у којој су се до тог момента налазили Барселона, Панатинаикос, Фенербахче и Армани, чекала је минхенски Бајерн или тим Дејана Радоњића. Ипак, на срећу Београђана, баварски клуб је смештен у апсолутно најинтересантнију и најтежу групу, а црвено-бели су за противнике добили Олимпијакос, Валенсију, Лаборал Кућу, Галатасарај и литвански Нептунас.

На први поглед, Црвена звезда је извукла премију. Гледајући распоред осталих састава, прошла је врло добро. Чак можемо одмах рећи, боље него прошле сезоне, када је група била прилично уједначена и изузетно јака.

Кошаркаши Звезде успели су да избегну сада већ фамозну Групу Ц, али и квалификанта, који је отишао у Групу А. Која би, бар из ове перспективе, можда била за нијансу лакша од оне у којој се налази клуб са Малог Калемегдана, али... Већ је доказано да Звезда не уме с Русима, Жалгирис из сезоне у сезону тежи ка што бољим резултатима, Динамо Сасари увек иде на кош више и има изузетну шутерску екипу, док ће се квалификант (ко год то био, а врло вероватно УНИКС) сигурно питати када је у питању коначни распоред у борби за ТОП 16 фазу. Дакле, био би то мач с две оштрице...

Делије наредне сезоне, бар не у првом делу такмичења, неће имати прилику да на делу погледају гиганте попут Реала, Барселоне и ЦСКА, али ће зато угостити троструког првака и један од најбољих тимова на Старом континенту - Олимпијакос. Окршај са браћом из Пиреја дефинитивно ће бити спектакл за себе. Како у Комбанк Арени (Небојша Човић званично потврдио да ће Звезда у нашој највећој дворани играти евролигашке мечеве као домаћин), тако и у Дворани мира и пријатељства.

Двоструки узастопни шампион из 2012. и 2013. године у овом тренутку имају можда и најкомплетнији састав, али је далеко од коначног изгледа. Клуб су напустили Стратос Перпероглу, који је појачао Ефес, центар Седрик Симонс ће каријеру наставити у Трабзону заједно са Новицом Величковићем, док су Ејси Ло, Гиорги Шермадини, Мирза Бегић и Марди Колинс добили одрешене руке у потрази за новим ангажманом. С друге стране, доведен је доскорашњи играч Валенсије, Оливер Лафајет, који ће заменити Лоа, док је бивши центар Монтепаскија Отело Хантер дошао уместо Симонса. Оно што је можда и најбитније истаћи, остали су Василис Спанулис, покретачка снага овог тима и Јоргос Принтезис, јунак навијача Олимпијакоса.

У последње време на листи жеља налазе се бројна имена, између осталих ту су Владимир Мицов и Давис Бертанс, али и суперталентовани 18-годишњи центар Ариса Алекс Везенков, затим Шон Џејмс из Макабија, доскорашњи шутер Панатинаикоса Микаел Брамос и бивши крилни центар Северне Дакоте, Андре Смит.

Као што је већ познато, црвено-бели су прошле сезоне испали у четвртфиналу, а жестоко су намучили мадридски Реал (серија завршена после мајсторице). И наредне такмичарске године екипа Јоргоса Барцокаса стремиће ка што бољем пласману, а сусрет са Звездом биће права црвено-бела журка.

Валенсија је актуелни првак Еврокупа и тим који ће, попут Локомотиве прошле сезоне, бити под највећом присмотром кошаркашких критичара. Јер екипа која је прилично лако дошла до пехара у другоразредном такмичењу сада ће морати да направи искорак како би доказала да је довољно јака за надигравање са елитом.

Клуб који са клупе предводи хрватски стручњак Велимир Перасовић у нову сезону улази без двојице кључних играча - Лафајета и Џастина Доелмана, који је недавно представљен као нови играч Барселоне. Чак се прича и да би црногорски репрезентативац Бојан Дубљевић могао да крене пут Ефеса, али вест још увек није званично потврђена. Нови саиграчи Владимира Лучића у наредној сезони већ је постао прекаљени дугајлија Крешимир Лончар, а ростер би могли да попуне још и: Костас Василеијадис, сада већ бивши шутер Ефеса, потом бек шутер Кахасола Томас Саторански (22), крилни центар Арманија Николо Мели и Ћави Реј, центар Гран Канарије... Бар према писању штампе.

Последњих дана кроз шпанске медије провлачи се вест о ангажовању Демаркуса Нелсона, а сада ће ова прича добити једну посебну димензију.

Два клуба су се последњи пут састала 2009. године, у Групи К Еврокупа. Звезда је на свом терену поражен са 73:85, док је у Шпанији резултат био 82:80 у корист Слепих мишева.

Лаборал Кућа је стари познаник Црвене звезде и један од клубова који су у најлепшем сећању остали присталицама црвено-белих у претходној сезони. Јер, тим из Виторије пао је оба пута током групне фазе ( 73:63 у Шпанији, 81:65 у Арени). У овом тренутку Лаборал ће уз Нептунас и Галатасарај бити и највећа непознаница за Звезду. Серђо Скариоло више није тренер овог тима, а убедљиво најбољи играч из претходне сезоне, Андрес Ноћиони налази се на корак од Реала.

Што се тренерске клупе тиче, њој су тренутно најближи Лука Павићевић и Крис Флеминг, доскорашњи члан Бамберга. У играчком погледу, у последње време се помињу Василије Мицић и Давис Бертанс, као и крилни центар Мурсије Тим Кили (25, 211).

Галатасарај ће, у односу на претходну сезону, имати знатно измењен састав. Финалиста турског шампионата, који је на крају предао трофеј Фенербахчеу за зеленим столом, остао је без Попса Менса-Бонуса, Енгина Атсура и Милана Мачвана, а клуб ће врло вероватно напустити и Хенри Домеркант, Малик Херстон, Карлос Аројо и Нејтан Џавај. Дакле, готово сви они који су тим водили до четвртфинала.

Листа жеља је подужа, а на њој се налазе имена попут: Дависа Бертанса, Вангелиса Манцариса из Олимпијакоса, Робертаса Јавтокаса из Жалгириса, ту је и Јанис Бурусис из Реала, плејмејкер ЦСКА Арон Џексон, некадашњи шутер Панатинаикоса Јонас Мачијулис и расни стрелац Боби Браун.

У сваком случају, какав год састав имао, сјајни стручњак Ергин Атаман ће извући максимум и покушаће да тим одведе што даље.

На крају, али не и најмање битан, је литвански вицешампион Нептунас. Клуб са којим је Жалгирис релативно лако изашао на крај за сада није мењао ростер, али ће сада сигурно учинити нешто и по том питању. Нептунас је српској јавности познат из прошле сезоне Еврокупа, пошто је крагујевачки Раднички одиграо двомеч са њима у групној фази и оба је релативно лако добио. У Литванији је резултат био 101:97, а у хали Језеро 91:81.

Најбољи стрелац у Европи прошле сезоне био је шутер Мартинас Мазеика (14.1п, 39/70 за два, 7/25 за три), а пратили су га крилни кошаркаш Василијус Валдас (12.8п) и Јустас Синица (11,5п, 23/43 за три). Тим је састављен углавном од домаћих играча, што значи да предњачи чувена литванска шутерска школа.

Што се стања у Црвеној звезди тиче, о томе је већ било речи. Изглед екипе зависиће од амбиција клуба у Евролиги, с обзиром да је јасно да ће се у домаћим оквирима сигурно ићи на трофеје. А, према речима директора Давора Ристовића, Звезда ће напасти ТОП 16 фазу. А, за тако нешто, биће потребна јака појачања.

Простора за неку дубљу анализу екипа нема, с обзиром на то да се још увек не зна у каквим ће саставима бити од октобра.

Коментари / 0

Оставите коментар