Predstavljamo rivale Zvezde u Evroligi

Zanimljivosti vezane za protivnike crveno-belih u elitnom takmičenju...

Košarka 10.07.2014 | 18:34
Predstavljamo rivale Zvezde u Evroligi

Trenutak kada je Cedeviti dodeljena Grupa B na ovogodišnjem žrebu za Evroligu bio je jedan od onih kada je navijačima Crvene zvezde zastala knedla u grlu. Jer "grupa smrti", u kojoj su se do tog momenta nalazili Barselona, Panatinaikos, Fenerbahče i Armani, čekala je minhenski Bajern ili tim Dejana Radonjića. Ipak, na sreću Beograđana, bavarski klub je smešten u apsolutno najinteresantniju i najtežu grupu, a crveno-beli su za protivnike dobili Olimpijakos, Valensiju, Laboral Kuću, Galatasaraj i litvanski Neptunas.

Na prvi pogled, Crvena zvezda je izvukla premiju. Gledajući raspored ostalih sastava, prošla je vrlo dobro. Čak možemo odmah reći, bolje nego prošle sezone, kada je grupa bila prilično ujednačena i izuzetno jaka.

Košarkaši Zvezde uspeli su da izbegnu sada već famoznu Grupu C, ali i kvalifikanta, koji je otišao u Grupu A. Koja bi, bar iz ove perspektive, možda bila za nijansu lakša od one u kojoj se nalazi klub sa Malog Kalemegdana, ali... Već je dokazano da Zvezda ne ume s Rusima, Žalgiris iz sezone u sezonu teži ka što boljim rezultatima, Dinamo Sasari uvek ide na koš više i ima izuzetnu šutersku ekipu, dok će se kvalifikant (ko god to bio, a vrlo verovatno UNIKS) sigurno pitati kada je u pitanju konačni raspored u borbi za TOP 16 fazu. Dakle, bio bi to mač s dve oštrice...

Delije naredne sezone, bar ne u prvom delu takmičenja, neće imati priliku da na delu pogledaju gigante poput Reala, Barselone i CSKA, ali će zato ugostiti trostrukog prvaka i jedan od najboljih timova na Starom kontinentu - Olimpijakos. Okršaj sa braćom iz Pireja definitivno će biti spektakl za sebe. Kako u Kombank Areni (Nebojša Čović zvanično potvrdio da će Zvezda u našoj najvećoj dvorani igrati evroligaške mečeve kao domaćin), tako i u Dvorani mira i prijateljstva.

Dvostruki uzastopni šampion iz 2012. i 2013. godine u ovom trenutku imaju možda i najkompletniji sastav, ali je daleko od konačnog izgleda. Klub su napustili Stratos Perperoglu, koji je pojačao Efes, centar Sedrik Simons će karijeru nastaviti u Trabzonu zajedno sa Novicom Veličkovićem, dok su Ejsi Lo, Giorgi Šermadini, Mirza Begić i Mardi Kolins dobili odrešene ruke u potrazi za novim angažmanom. S druge strane, doveden je doskorašnji igrač Valensije, Oliver Lafajet, koji će zameniti Loa, dok je bivši centar Montepaskija Otelo Hanter došao umesto Simonsa. Ono što je možda i najbitnije istaći, ostali su Vasilis Spanulis, pokretačka snaga ovog tima i Jorgos Printezis, junak navijača Olimpijakosa.

U poslednje vreme na listi želja nalaze se brojna imena, između ostalih tu su Vladimir Micov i Davis Bertans, ali i supertalentovani 18-godišnji centar Arisa Aleks Vezenkov, zatim Šon Džejms iz Makabija, doskorašnji šuter Panatinaikosa Mikael Bramos i bivši krilni centar Severne Dakote, Andre Smit.

Kao što je već poznato, crveno-beli su prošle sezone ispali u četvrtfinalu, a žestoko su namučili madridski Real (serija završena posle majstorice). I naredne takmičarske godine ekipa Jorgosa Barcokasa stremiće ka što boljem plasmanu, a susret sa Zvezdom biće prava crveno-bela žurka.

Valensija je aktuelni prvak Evrokupa i tim koji će, poput Lokomotive prošle sezone, biti pod najvećom prismotrom košarkaških kritičara. Jer ekipa koja je prilično lako došla do pehara u drugorazrednom takmičenju sada će morati da napravi iskorak kako bi dokazala da je dovoljno jaka za nadigravanje sa elitom.

Klub koji sa klupe predvodi hrvatski stručnjak Velimir Perasović u novu sezonu ulazi bez dvojice ključnih igrača - Lafajeta i Džastina Doelmana, koji je nedavno predstavljen kao novi igrač Barselone. Čak se priča i da bi crnogorski reprezentativac Bojan Dubljević mogao da krene put Efesa, ali vest još uvek nije zvanično potvrđena. Novi saigrači Vladimira Lučića u narednoj sezoni već je postao prekaljeni dugajlija Krešimir Lončar, a roster bi mogli da popune još i: Kostas Vasileijadis, sada već bivši šuter Efesa, potom bek šuter Kahasola Tomas Satoranski (22), krilni centar Armanija Nikolo Meli i Ćavi Rej, centar Gran Kanarije... Bar prema pisanju štampe.

Poslednjih dana kroz španske medije provlači se vest o angažovanju Demarkusa Nelsona, a sada će ova priča dobiti jednu posebnu dimenziju.

Dva kluba su se poslednji put sastala 2009. godine, u Grupi K Evrokupa. Zvezda je na svom terenu poražen sa 73:85, dok je u Španiji rezultat bio 82:80 u korist Slepih miševa.

Laboral Kuća je stari poznanik Crvene zvezde i jedan od klubova koji su u najlepšem sećanju ostali pristalicama crveno-belih u prethodnoj sezoni. Jer, tim iz Vitorije pao je oba puta tokom grupne faze ( 73:63 u Španiji, 81:65 u Areni). U ovom trenutku Laboral će uz Neptunas i Galatasaraj biti i najveća nepoznanica za Zvezdu. Serđo Skariolo više nije trener ovog tima, a ubedljivo najbolji igrač iz prethodne sezone, Andres Noćioni nalazi se na korak od Reala.

Što se trenerske klupe tiče, njoj su trenutno najbliži Luka Pavićević i Kris Fleming, doskorašnji član Bamberga. U igračkom pogledu, u poslednje vreme se pominju Vasilije Micić i Davis Bertans, kao i krilni centar Mursije Tim Kili (25, 211).

Galatasaraj će, u odnosu na prethodnu sezonu, imati znatno izmenjen sastav. Finalista turskog šampionata, koji je na kraju predao trofej Fenerbahčeu za zelenim stolom, ostao je bez Popsa Mensa-Bonusa, Engina Atsura i Milana Mačvana, a klub će vrlo verovatno napustiti i Henri Domerkant, Malik Herston, Karlos Arojo i Nejtan Džavaj. Dakle, gotovo svi oni koji su tim vodili do četvrtfinala.

Lista želja je poduža, a na njoj se nalaze imena poput: Davisa Bertansa, Vangelisa Mancarisa iz Olimpijakosa, Robertasa Javtokasa iz Žalgirisa, tu je i Janis Burusis iz Reala, plejmejker CSKA Aron Džekson, nekadašnji šuter Panatinaikosa Jonas Mačijulis i rasni strelac Bobi Braun.

U svakom slučaju, kakav god sastav imao, sjajni stručnjak Ergin Ataman će izvući maksimum i pokušaće da tim odvede što dalje.

Na kraju, ali ne i najmanje bitan, je litvanski vicešampion Neptunas. Klub sa kojim je Žalgiris relativno lako izašao na kraj za sada nije menjao roster, ali će sada sigurno učiniti nešto i po tom pitanju. Neptunas je srpskoj javnosti poznat iz prošle sezone Evrokupa, pošto je kragujevački Radnički odigrao dvomeč sa njima u grupnoj fazi i oba je relativno lako dobio. U Litvaniji je rezultat bio 101:97, a u hali Jezero 91:81.

Najbolji strelac u Evropi prošle sezone bio je šuter Martinas Mazeika (14.1p, 39/70 za dva, 7/25 za tri), a pratili su ga krilni košarkaš Vasilijus Valdas (12.8p) i Justas Sinica (11,5p, 23/43 za tri). Tim je sastavljen uglavnom od domaćih igrača, što znači da prednjači čuvena litvanska šuterska škola.

Što se stanja u Crvenoj zvezdi tiče, o tome je već bilo reči. Izgled ekipe zavisiće od ambicija kluba u Evroligi, s obzirom da je jasno da će se u domaćim okvirima sigurno ići na trofeje. A, prema rečima direktora Davora Ristovića, Zvezda će napasti TOP 16 fazu. A, za tako nešto, biće potrebna jaka pojačanja.

Prostora za neku dublju analizu ekipa nema, s obzirom na to da se još uvek ne zna u kakvim će sastavima biti od oktobra.

Komentari / 0

Ostavite komentar