Прва влада у регији која конкретно реагује

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић почела је данас подјелу око 200 платних картица на износ од 5.000 КМ грађанима у добојским мјесним заједницама Баре и Шеварлије који су претрпјели шету у поплавама.

Република Српска 10.07.2014 | 17:20
Прва влада у регији која конкретно реагује

Цвијановићева је у Мјесној заједнице Баре рекла новинарима да је ово прва влада и прва власт у регији која конкретно реагује према домаћинствима погођеним катастрофалним поплавама.

"Уз ову врсту помоћи укомбиноваћемо и неке друге врсте помоћи. Очекујемо одређена средства и из донација, а она ће се користити и за стамбени фонд, али и за реконструкцију оштећених школа, које су нам
приоритет, јер треба да буду спремне до септембра, до почетка нове школске године", истакла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће се свакодневно вршити подјела одговарајућег броја картица грађанима за које је извршена провјера података.

"Данас је подјела картица почела за неколико мјесних заједница у Добоју, сутра почиње за Бањалуку, а потом за Шамац и Србац. У Шамцу имамо доста обрађених података, али још недовољан број комплетираних и провјерених и то управо оних који се односе на ваучере од 5.000 КМ", појаснила је Цвијановићева.

Премијер Српске је рекла да ће морати бити тестирана и опрема да би се видјело како ће картице функционисати. "Очекујемо да ће оне моћи да буду оперативне почетком сљедеће седмице, о чему ће грађани бити благовремено обавијештени", додала је Цвијановићева.

У сваком случају, рекла је премијер Српске, подјеле платних картица под називом "Обнова Српске", којима треба да се помогне свим домаћинствима за које је процијењена штета, вршиће се свакодневно.

"За сада, у првом таласу, подјела картица односи се на оне који ће добити ваучере од 5.000 КМ. Већ су познате локације, продавнице, привредни и пословни субјекти који су на располагању становништву и гдје могу да купе одговарајуће ствари, али и да плате одговарајуће услуге", нагласила је Цвијановићева.

Подјели картица на двије локације у Добоју данас су присуствовали и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и градоначелник Добоја Обрен Петровић.

Петровић је изразио задовољство што је Добој међу првим локалним заједницама које добијају ове ваучере, и за то је посебно захвалио предсједнику Владе, која је уједно и предсједник Фонда солидарности.

Он је рекао да је данас добио информацију од грађана да некога нема на списку, те поручио да нема потребе за узрујаност, да ће све бити провјерено и да ће сви који испуњавају услове добити помоћ, а комисије ће извршити исправке и доставити их републичкој комисији.

"Идуће седмице, вјероватно, ћемо почети реализацију тих ваучера. То је једна изузетно позитивна ствар и грађани треба да вјерују властима на нивоу Републике Српске и ономе што ће чинити и у наредном периоду", истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, подјела ваучера ићи ће сукцесивно по мјесним заједницама на цијелом подручју града.

На двије локације у Добоју данас ће, како је рекао, бити подијељено око 200 картица.

"Било је припремљено око 360, али хтјели смо да то урадимо на прави начин и да не обухватамо сада и трећу локацију", рекао је Петровић, оцијењујући да су најугроженија подручја Баре, Придјел, Шеварлије, те додао да ће у наредном периоду почети подјела и у осталим подручјима града.

Он је напоменуо да ће комисија свакодневно радити и провјеравати и допуњавати спискове, те да ће бити поништени они који не испуњавају услове.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

xxл

10.07.2014 15:34

Знао сам, предизборна кампања са новцем донатора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

10.07.2014 15:37

Добит ћете картице (фиктивни новац) а стварни никада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

10.07.2014 15:38

Ова поза Цвијановићке је за повраћање. Као да дели народу паре из свога џепа!!! ФУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђорђе

10.07.2014 15:44

А с парама од истог тог народа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

виц

10.07.2014 15:53

Надам се да це погодјенима поплавама ово помоци али могао бих и ја дјелити паре које немам. Интересантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.07.2014 16:07

Господјо Цвијановиц у праву сте да сте прва влада и прва власт у региону али која не постује и мрзи свој народ. Довели сте народ до глади и прије поплава, исто први у региону, а сада дијелите картице без покрица, опет први у региону. Па ви сте цудо невидјено, наравно опет први.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

10.07.2014 16:23

То су паре свих нас, од моје плате их откида!!! А она их дијели као да су из њене касице прасице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мое

10.07.2014 16:24

"Ми ћемо наставити са подјелом картица и са мањим износима јер смо практично унијели све податке и процијенили штете код свих грађана." Ово је данас изјавио господин Павић у Приједору. Нови начин да се закину породице које су изгубиле све ствари у поплави. Ово је велика срамота и неправда. Надам се да ће у октобру доћи на власт способни људи. А да ће овакве марионете завршити иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

10.07.2014 16:29

Интересантно, прво нема вауцера нема, а онда кад додју проблеми: мало је то пара, без покрица, украдено од народа, страсно. Народ је добар кад све ово трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

10.07.2014 19:13

Најљепши премијер у региону.

ОДГОВОРИТЕ