Prva vlada u regiji koja konkretno reaguje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović počela je danas podjelu oko 200 platnih kartica na iznos od 5.000 KM građanima u dobojskim mjesnim zajednicama Bare i Ševarlije koji su pretrpjeli šetu u poplavama.

Republika Srpska 10.07.2014 | 17:20
Prva vlada u regiji koja konkretno reaguje

Cvijanovićeva je u Mjesnoj zajednice Bare rekla novinarima da je ovo prva vlada i prva vlast u regiji koja konkretno reaguje prema domaćinstvima pogođenim katastrofalnim poplavama.

"Uz ovu vrstu pomoći ukombinovaćemo i neke druge vrste pomoći. Očekujemo određena sredstva i iz donacija, a ona će se koristiti i za stambeni fond, ali i za rekonstrukciju oštećenih škola, koje su nam
prioritet, jer treba da budu spremne do septembra, do početka nove školske godine", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će se svakodnevno vršiti podjela odgovarajućeg broja kartica građanima za koje je izvršena provjera podataka.

"Danas je podjela kartica počela za nekoliko mjesnih zajednica u Doboju, sutra počinje za Banjaluku, a potom za Šamac i Srbac. U Šamcu imamo dosta obrađenih podataka, ali još nedovoljan broj kompletiranih i provjerenih i to upravo onih koji se odnose na vaučere od 5.000 KM", pojasnila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da će morati biti testirana i oprema da bi se vidjelo kako će kartice funkcionisati. "Očekujemo da će one moći da budu operativne početkom sljedeće sedmice, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni", dodala je Cvijanovićeva.

U svakom slučaju, rekla je premijer Srpske, podjele platnih kartica pod nazivom "Obnova Srpske", kojima treba da se pomogne svim domaćinstvima za koje je procijenjena šteta, vršiće se svakodnevno.

"Za sada, u prvom talasu, podjela kartica odnosi se na one koji će dobiti vaučere od 5.000 KM. Već su poznate lokacije, prodavnice, privredni i poslovni subjekti koji su na raspolaganju stanovništvu i gdje mogu da kupe odgovarajuće stvari, ali i da plate odgovarajuće usluge", naglasila je Cvijanovićeva.

Podjeli kartica na dvije lokacije u Doboju danas su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što je Doboj među prvim lokalnim zajednicama koje dobijaju ove vaučere, i za to je posebno zahvalio predsjedniku Vlade, koja je ujedno i predsjednik Fonda solidarnosti.

On je rekao da je danas dobio informaciju od građana da nekoga nema na spisku, te poručio da nema potrebe za uzrujanost, da će sve biti provjereno i da će svi koji ispunjavaju uslove dobiti pomoć, a komisije će izvršiti ispravke i dostaviti ih republičkoj komisiji.

"Iduće sedmice, vjerovatno, ćemo početi realizaciju tih vaučera. To je jedna izuzetno pozitivna stvar i građani treba da vjeruju vlastima na nivou Republike Srpske i onome što će činiti i u narednom periodu", istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, podjela vaučera ići će sukcesivno po mjesnim zajednicama na cijelom području grada.

Na dvije lokacije u Doboju danas će, kako je rekao, biti podijeljeno oko 200 kartica.

"Bilo je pripremljeno oko 360, ali htjeli smo da to uradimo na pravi način i da ne obuhvatamo sada i treću lokaciju", rekao je Petrović, ocijenjujući da su najugroženija područja Bare, Pridjel, Ševarlije, te dodao da će u narednom periodu početi podjela i u ostalim područjima grada.

On je napomenuo da će komisija svakodnevno raditi i provjeravati i dopunjavati spiskove, te da će biti poništeni oni koji ne ispunjavaju uslove.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

xxl

10.07.2014 17:34

Znao sam, predizborna kampanja sa novcem donatora!

ODGOVORITE
Name

xxl

10.07.2014 17:37

Dobit ćete kartice (fiktivni novac) a stvarni nikada!

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

10.07.2014 17:38

Ova poza Cvijanovićke je za povraćanje. Kao da deli narodu pare iz svoga džepa!!! FUJ!

ODGOVORITE
Name

đorđe

10.07.2014 17:44

A s parama od istog tog naroda....

ODGOVORITE
Name

vic

10.07.2014 17:53

Nadam se da ce pogodjenima poplavama ovo pomoci ali mogao bih i ja djeliti pare koje nemam. Interesantno.

ODGOVORITE
Name

borac

10.07.2014 18:07

Gospodjo Cvijanovic u pravu ste da ste prva vlada i prva vlast u regionu ali koja ne postuje i mrzi svoj narod. Doveli ste narod do gladi i prije poplava, isto prvi u regionu, a sada dijelite kartice bez pokrica, opet prvi u regionu. Pa vi ste cudo nevidjeno, naravno opet prvi.....

ODGOVORITE
Name

Rab Boziji

10.07.2014 18:23

To su pare svih nas, od moje plate ih otkida!!! A ona ih dijeli kao da su iz njene kasice prasice!

ODGOVORITE
Name

moe

10.07.2014 18:24

"Mi ćemo nastaviti sa podjelom kartica i sa manjim iznosima jer smo praktično unijeli sve podatke i procijenili štete kod svih građana." Ovo je danas izjavio gospodin Pavić u Prijedoru. Novi način da se zakinu porodice koje su izgubile sve stvari u poplavi. Ovo je velika sramota i nepravda. Nadam se da će u oktobru doći na vlast sposobni ljudi. A da će ovakve marionete završiti iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

miki

10.07.2014 18:29

Interesantno, prvo nema vaucera nema, a onda kad dodju problemi: malo je to para, bez pokrica, ukradeno od naroda, strasno. Narod je dobar kad sve ovo trpi.

ODGOVORITE
Name

una

10.07.2014 21:13

Najljepši premijer u regionu.

ODGOVORITE