Инцко најавио нови ангажман ОХР-а

Евентуална будућа улога високог представника и његове канцеларије у БиХ могла би бити трајно дефинисана крајем ове године, сазнају "Независне" из дипломатских извора.

Босна и Херцеговина 10.07.2014 | 11:24
Инцко најавио нови ангажман ОХР-а

 

Иако се до прије неколико мјесеци говорило о "маргинализовању" те институције, сада извори наводе да уопште није искључено да ОХР добије одређену улогу у модерирању политичких процеса након избора у Босни и Херцеговини.


Међутим, нико не рачуна да би ОХР добио одријешене руке за кориштење бонских овлаштења.
Овим наводима додатну снагу дало је саопштење ОХР-а након састанка високог представника Валентина Инцка са португалским државним секретаром у уторак у Сарајеву.

Инцко је тада јасно ставио до знања да очекује значајан ангажман ОХР-а у наредном периоду. Високи представник је, наиме, рекао да је ОХР спреман да "преузме активну улогу у настојањима да БиХ крене напријед".

"Дошло је вријеме да оживимо нашу визију. БиХ није техничка вјежба, него политички изазов. Морамо да удвостручимо наше напоре и то морамо учинити брзо", рекао је Инцко.

Срећко Латал, политички аналитичар из Сарајева, не искључује могућност ангажовања ОХР-а, али и он се слаже да бонска овлаштења припадају прошлости.

Он је рекао да је међународна заједница схватила да приступ који су спроводили у задње три до четири године није дао очекиване резултате.

"Не само да БиХ није кренула напријед, дапаче, оно што је у БиХ видљиво је управо супротно, озбиљно продубљивање политичке, а онда самим тим економске и социјалне кризе", навео је Латал.

Рекао је да је ЕУ протеклих неколико мјесеци била фокусирана на изборе за Европски парламент, и да је сад у фокусу избор нове Европске комисије.

"Међународна заједница, па и Европа, сад чека да види ко ће чинити нову власт у БиХ послије октобра. Јасно је да је задњих годину дана присутно озбиљно размишљање о промјенама и дорадама међународног приступа", навео је Латал, оцијенивши да ће и даље ЕУ имати водећу улогу, са или без ОХР-а.

Он је указао и на чињеницу да ће на будуће понашање ОХР-а пресудно утицати Управни одбор Савјета за спровођење мира, без чије сагласности високи представник није доносио крупне одлуке.

Иако Милош Шолаја, директор Центра за међународне студије из Бањалуке, не искључује даљи опстанак ОХР-а, он је ближи закључку да је "ОХР, што је мислио рећи, већ рекао".

Он упозорава да се ОХР задњих година упорно покушава представити као активни актер у рјешавању проблема у БиХ, иако је он настао као организација за спровођење Дејтонског споразума. Сматра да би враћање ОХР-а у активну улогу било контрапродуктивно и штетно за БиХ.

"Једина права улога би била - као што је било најављивано - да он једноставно одумре и своју функцију препусти домаћим актерима, јер овако како ради он је потпуно превазиђен", сматра Шолаја.

Додао је да пред међународним приступом сад постоје два пута: или да ОХР остави БиХ иза себе и препусти да сама својим унутрашњим снагама иде ка евроатлантским интеграцијама, или да својим мијешањем БиХ још више учини зависном од међународне политике.

Иначе, ОХР-у је одобрен нови буџет јули 2014 - јуни 2015. године у износу од 6,497 милиона евра. Како су нам истакли у ОХР-у, ЕУ у финансирању учествује са 53 одсто, САД са 22 одсто, Јапан са десет, Русија са четири, Канада са 3,03 одсто, Организација исламске конференције са 2,5, а преосталих 5,47 одсто друге земље и организације.

Навели су нам да од овог мјесеца у ОХР-у ради 17 страних држављана, од чега су четворо дипломате ангажоване од стране властитих држава, те осам директно ангажованих и пет привремено ангажованих. У ОХР-у раде 92 два домаћа радника, од којих један привремено.


Извор: Независне новине

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

реално

10.07.2014 10:02

Склонили су се пар година и показали нам да смо потпуно неспособни. Подрзавам пуни ангазман медјународне заједнице, сто да не, укљуцујуци и бонска овластења. Ионако кад прицате с народом, сви казу нама само страна цизма мозе помоци. Сами себи оцигледно не мозрмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

10.07.2014 11:42

Само ви, РС је независна у 2015

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехмед - Душан

10.07.2014 12:11

Нисам ни примјетио да су се склонили, а ситуација је иста кад су ту, дакле уопште нам и не требају. Не подржавам их никако, јер како ћемо бити слободна земља, ако су странци овдје и могу управљати ко ће бити на власти и шта смије извршавати(класична окупација међународне заједнице). Народ државе РС је добар, власт корумпирана (ко и свака, нема већег одступања од свјетског просјека, само што ти у свијету боље скривају), али њеном тренутном промјеном могу само видјети пропаст РС и њену окупацију од државе Федерације БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад БЛ

10.07.2014 14:38

Ре Дусан Нама су потребни странци из милион разлога. Назалост. Само требају бити јаци и одлуцнији и спровести све сто треба променити устав итд. Јер овако не иде. Мени је преко главе мрзње, пласења народа од других итд. Путујем пуно и видим ствари из других углова. Свет зна БиХ ал верујте скоро нико незна за РС и они мало сто несто знају они казу а а тоје онај део БиХ сто је окупиран или јел то тамо где је Сребреница и Омарска. Тако један део света зна за РС. Назалост. То је промоција великог Баје за 8 година. Моје убедзење је да је БиХ свију нас и да тако једино моземо да зивимо. Волети се неморамо ал моземо се постовати.Странци це бити овдје док се тако несто не постигне. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

картел овај први

11.07.2014 00:10

Јел, 'Ненаде', ако је то твоје право име уопсте, ста ти мислис на овај сценарио? Хајмо се ујединити, избрисати кантоне и ентитете и сви зивјету у јединственој дрзави као њени градјани заједно у миру и постовању, а главни град нека буде Сарајево, застава не буде плава боја и геометријска тијела, него љиљани и подлога бијела? Мислим да си само тај дио прескоцио у свом коментару, а мислим да на тако несто циљас. Овдје су се увијек Срби мирили и увијек добили по носу, од Балканских ратова па до социјализма. Да се опет помиримо, ста мислис да би довело? И сам је Ћосић пред смрт рекао да се треба РС цувати.

ОДГОВОРИТЕ