Incko najavio novi angažman OHR-a

Eventualna buduća uloga visokog predstavnika i njegove kancelarije u BiH mogla bi biti trajno definisana krajem ove godine, saznaju "Nezavisne" iz diplomatskih izvora.

Bosna i Hercegovina 10.07.2014 | 11:24
Incko najavio novi angažman OHR-a

 

Iako se do prije nekoliko mjeseci govorilo o "marginalizovanju" te institucije, sada izvori navode da uopšte nije isključeno da OHR dobije određenu ulogu u moderiranju političkih procesa nakon izbora u Bosni i Hercegovini.


Međutim, niko ne računa da bi OHR dobio odriješene ruke za korištenje bonskih ovlaštenja.
Ovim navodima dodatnu snagu dalo je saopštenje OHR-a nakon sastanka visokog predstavnika Valentina Incka sa portugalskim državnim sekretarom u utorak u Sarajevu.

Incko je tada jasno stavio do znanja da očekuje značajan angažman OHR-a u narednom periodu. Visoki predstavnik je, naime, rekao da je OHR spreman da "preuzme aktivnu ulogu u nastojanjima da BiH krene naprijed".

"Došlo je vrijeme da oživimo našu viziju. BiH nije tehnička vježba, nego politički izazov. Moramo da udvostručimo naše napore i to moramo učiniti brzo", rekao je Incko.

Srećko Latal, politički analitičar iz Sarajeva, ne isključuje mogućnost angažovanja OHR-a, ali i on se slaže da bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti.

On je rekao da je međunarodna zajednica shvatila da pristup koji su sprovodili u zadnje tri do četiri godine nije dao očekivane rezultate.

"Ne samo da BiH nije krenula naprijed, dapače, ono što je u BiH vidljivo je upravo suprotno, ozbiljno produbljivanje političke, a onda samim tim ekonomske i socijalne krize", naveo je Latal.

Rekao je da je EU proteklih nekoliko mjeseci bila fokusirana na izbore za Evropski parlament, i da je sad u fokusu izbor nove Evropske komisije.

"Međunarodna zajednica, pa i Evropa, sad čeka da vidi ko će činiti novu vlast u BiH poslije oktobra. Jasno je da je zadnjih godinu dana prisutno ozbiljno razmišljanje o promjenama i doradama međunarodnog pristupa", naveo je Latal, ocijenivši da će i dalje EU imati vodeću ulogu, sa ili bez OHR-a.

On je ukazao i na činjenicu da će na buduće ponašanje OHR-a presudno uticati Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, bez čije saglasnosti visoki predstavnik nije donosio krupne odluke.

Iako Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne studije iz Banjaluke, ne isključuje dalji opstanak OHR-a, on je bliži zaključku da je "OHR, što je mislio reći, već rekao".

On upozorava da se OHR zadnjih godina uporno pokušava predstaviti kao aktivni akter u rješavanju problema u BiH, iako je on nastao kao organizacija za sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Smatra da bi vraćanje OHR-a u aktivnu ulogu bilo kontraproduktivno i štetno za BiH.

"Jedina prava uloga bi bila - kao što je bilo najavljivano - da on jednostavno odumre i svoju funkciju prepusti domaćim akterima, jer ovako kako radi on je potpuno prevaziđen", smatra Šolaja.

Dodao je da pred međunarodnim pristupom sad postoje dva puta: ili da OHR ostavi BiH iza sebe i prepusti da sama svojim unutrašnjim snagama ide ka evroatlantskim integracijama, ili da svojim miješanjem BiH još više učini zavisnom od međunarodne politike.

Inače, OHR-u je odobren novi budžet juli 2014 - juni 2015. godine u iznosu od 6,497 miliona evra. Kako su nam istakli u OHR-u, EU u finansiranju učestvuje sa 53 odsto, SAD sa 22 odsto, Japan sa deset, Rusija sa četiri, Kanada sa 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije sa 2,5, a preostalih 5,47 odsto druge zemlje i organizacije.

Naveli su nam da od ovog mjeseca u OHR-u radi 17 stranih državljana, od čega su četvoro diplomate angažovane od strane vlastitih država, te osam direktno angažovanih i pet privremeno angažovanih. U OHR-u rade 92 dva domaća radnika, od kojih jedan privremeno.


Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

realno

10.07.2014 10:02

Sklonili su se par godina i pokazali nam da smo potpuno nesposobni. Podrzavam puni angazman medjunarodne zajednice, sto da ne, ukljucujuci i bonska ovlastenja. Ionako kad pricate s narodom, svi kazu nama samo strana cizma moze pomoci. Sami sebi ocigledno ne mozrmo.

ODGOVORITE
Name

baja

10.07.2014 11:42

Samo vi, RS je nezavisna u 2015

ODGOVORITE
Name

Mehmed - Dušan

10.07.2014 12:11

Nisam ni primjetio da su se sklonili, a situacija je ista kad su tu, dakle uopšte nam i ne trebaju. Ne podržavam ih nikako, jer kako ćemo biti slobodna zemlja, ako su stranci ovdje i mogu upravljati ko će biti na vlasti i šta smije izvršavati(klasična okupacija međunarodne zajednice). Narod države RS je dobar, vlast korumpirana (ko i svaka, nema većeg odstupanja od svjetskog prosjeka, samo što ti u svijetu bolje skrivaju), ali njenom trenutnom promjenom mogu samo vidjeti propast RS i njenu okupaciju od države Federacije BiH.

ODGOVORITE
Name

Nenad BL

10.07.2014 14:38

Re Dusan Nama su potrebni stranci iz milion razloga. Nazalost. Samo trebaju biti jaci i odlucniji i sprovesti sve sto treba promeniti ustav itd. Jer ovako ne ide. Meni je preko glave mrznje, plasenja naroda od drugih itd. Putujem puno i vidim stvari iz drugih uglova. Svet zna BiH al verujte skoro niko nezna za RS i oni malo sto nesto znaju oni kazu a a toje onaj deo BiH sto je okupiran ili jel to tamo gde je Srebrenica i Omarska. Tako jedan deo sveta zna za RS. Nazalost. To je promocija velikog Baje za 8 godina. Moje ubedzenje je da je BiH sviju nas i da tako jedino mozemo da zivimo. Voleti se nemoramo al mozemo se postovati.Stranci ce biti ovdje dok se tako nesto ne postigne. Nazalost.

ODGOVORITE
Name

kartel ovaj prvi

11.07.2014 00:10

Jel, 'Nenade', ako je to tvoje pravo ime uopste, sta ti mislis na ovaj scenario? Hajmo se ujediniti, izbrisati kantone i entitete i svi zivjetu u jedinstvenoj drzavi kao njeni gradjani zajedno u miru i postovanju, a glavni grad neka bude Sarajevo, zastava ne bude plava boja i geometrijska tijela, nego ljiljani i podloga bijela? Mislim da si samo taj dio preskocio u svom komentaru, a mislim da na tako nesto ciljas. Ovdje su se uvijek Srbi mirili i uvijek dobili po nosu, od Balkanskih ratova pa do socijalizma. Da se opet pomirimo, sta mislis da bi dovelo? I sam je Ćosić pred smrt rekao da se treba RS cuvati.

ODGOVORITE