Пиво као лијек

Према најновијем истраживању, пиво може заштитити од Алцхајмерове болести, помаже при губитку тежине и смањује ризик од срчаних болести.

Здравље 09.07.2014 | 20:59
Пиво као лијек

У прилог томе говоре резултати истраживања италијанских стручњака из 2011, који су открили да "умерене пивопије" имају чак 42 одсто мање шансе да оболе од срчаних болести, пише Хафингтон пост.

Такође, према писању часописа "Мен'с Хеалтх", флаша пива дневно (пола литре) може да смањи ризик од појаве бубрежног каменца за чак 40 одсто.

Стручњаци су открили и да силицијум који се налази у пиву смањује унос алуминијума у систем за варење и тиме успорава накупљање метала у организму и мозгу, што је добар борац против Алцхајмерове болести.

Што се тиче "пивског стомака", научници кажу да нема доказа да пиво дебља, напротив тврде да помаже код губитка сувишних килограма.

"Конзумирање пива побољшава рад жучи, што помаже пробаву масне хране. Садржи много влакана, па ће две чаше пива осигурати унос од 10 до 30 одсто препоручене дозе што омогућава да се особа дуже осећа ситом", каже доктор Стивен Домениг, управник Медицинског центра у Аустрији. 

Међутим, упркос доказима о здравственим предностима пива, Натионал Хеалтх Сервице упозорава да редовно испијање пива може да повећа ризик од појаве рака грла, рака дојке код жена, можданог удара, високог крвног притиска, болести јетре, панкреаса, смањења плодности...

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

њамњам

09.07.2014 21:03

На крају све покварисе:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

11.07.2014 12:06

љековитост или штетност нису разлози због којих се пије или не пије.

ОДГОВОРИТЕ