Pivo kao lijek

Prema najnovijem istraživanju, pivo može zaštititi od Alchajmerove bolesti, pomaže pri gubitku težine i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Zdravlje 09.07.2014 | 20:59
Pivo kao lijek

U prilog tome govore rezultati istraživanja italijanskih stručnjaka iz 2011, koji su otkrili da "umerene pivopije" imaju čak 42 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti, piše Hafington post.

Takođe, prema pisanju časopisa "Men's Health", flaša piva dnevno (pola litre) može da smanji rizik od pojave bubrežnog kamenca za čak 40 odsto.

Stručnjaci su otkrili i da silicijum koji se nalazi u pivu smanjuje unos aluminijuma u sistem za varenje i time usporava nakupljanje metala u organizmu i mozgu, što je dobar borac protiv Alchajmerove bolesti.

Što se tiče "pivskog stomaka", naučnici kažu da nema dokaza da pivo deblja, naprotiv tvrde da pomaže kod gubitka suvišnih kilograma.

"Konzumiranje piva poboljšava rad žuči, što pomaže probavu masne hrane. Sadrži mnogo vlakana, pa će dve čaše piva osigurati unos od 10 do 30 odsto preporučene doze što omogućava da se osoba duže oseća sitom", kaže doktor Stiven Domenig, upravnik Medicinskog centra u Austriji. 

Međutim, uprkos dokazima o zdravstvenim prednostima piva, National Health Service upozorava da redovno ispijanje piva može da poveća rizik od pojave raka grla, raka dojke kod žena, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, bolesti jetre, pankreasa, smanjenja plodnosti...

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

njamnjam

09.07.2014 21:03

Na kraju sve pokvarise:)

ODGOVORITE
Name

una

11.07.2014 12:06

ljekovitost ili štetnost nisu razlozi zbog kojih se pije ili ne pije.

ODGOVORITE