НХЛ звезда - Милан Лучић: Ја сам Србин!

Родитељи су ме научили много чему и да је неопходно помагати другима, каже један од најбољих хокејаша НХЛ лиге који је донирао 50.000 долара полпављенима у Србији.

Остали спортови 09.07.2014 | 12:45
НХЛ звезда - Милан Лучић: Ја сам Србин!

Стенли куп је назив за шампионски трофеј у хокејашкој НХЛ лиги, у којој сваки меч у просеку гледа два милиона гледалаца преко телевизије, где су трибине испуњене до последњег места током целе сезоне, у којој су продата ТВ права на 12 година у износу од чак 5,2 милијарде долара!

У целом том спектаклу на леду, једна од највећих звезда је Милан Лучић, Србин рођен у Ванкуверу, који не само што је прави шампион, већ је личним гестом показао да у његовим грудима куца велико срце. Наиме, донирао је 50.000 долара за помоћ угроженима од поплава у нашој земљи, што је једна од највећих личних донација које су пристигле.

У ексклузивном разговору за "Новости", сјајни првотимац Бостон Бруинса поручио је да Србију носи у срцу и да се није двоумио када је чуо за проблеме кроз које пролазе људи са ових простора.

- Поплава је направила велику штету и угрозила је много људи и деце. Иако живим на другом континенту, није ми било лако када сам видео шта се дешава. Одмах сам одлучио да донирам новац, желећи да помогнем колико год могу. Такође, имам пријатеље чије породице живе у тим подручјима, и трудио сам се да им олакшам део проблема са којима се суочавају - каже Лучић.

* Новац сте уплатили преко Фондације "Новак Ђоковић"?

- Нисам се много двоумио да уплатим новац на рачун НДФ. Па, Новак је лично донирао веома велику своту новца пошто је освојио турнир у Риму. Он је спортиста ког поштујем и на ког се угледам. Притом, Фондација ради велики посао да помогне малишанима, у чему је подржавам.

* Да ли сте, можда, били у прилици да упознате Ђоковића?

- Не, никада га нисам срео, али га јако ценим као човека и спортисту. Пратим његове резултате током каријере, навијам да настави да игра на врхунском нивоу и радујем се свакој његовој победи.

* Колико ће вам значити позитивна реакција људи у Србији на ваш гест?

- Искрен да будем, нисам то урадио због реакције, али ће ми значити ако неко буде поздравио моју жељу да помогнем. Најважније је само дело, и то што ће неком детету бити олакшане муке кроз које пролази.

* Потреба да помогнемо другима обично је нешто што долази из породице. Да ли је и код вас тако?

- Да. Родитељи су ме научили многим стварима у животу, а свест о томе да је неопходно помагати другима је једна од њих. Такође су ме научили да поштујем сваког и да будем искрен. Памтим и да су ми говорили како је јако важно да памтим своје корене, и да уживам у животу, кроз љубав и породицу.

* Написали сте и књигу за децу "Није лепо понашати се насилно у школи", где сте објашњавали шта значи бити прави пријатељ?

- Тако је. Па, за мене појам пријатељства се везује за искреност. Притом, прави пријатељ увек је ту да пружи подршку, и да помогне када затреба.

* Долазите у Србију, због венчања брата Јована?

- Тако је, чека нас овај диван догађај. Долазим са супругом, и искористићу прилику да јој покажем српску културу, како живи наш народ. Жеља јој је да посетимо Теслин музеј, и да сретнемо чланове моје породице који и даље живе у Србији. Ћеркица ће овог пута остати код куће, јер бих волео да дође у нашу земљу када мало порасте, како би памтила путовање. Још је јако мала.

* Које су ваше асоцијације на реч "Србин"?

- Ја сам Србин. Говорим српски. Ја сам православац. Волим српску културу. Обожавам нашу храну.

* Слушате ли нашу музику, имате ли омиљену групу?

- Како да не. Има их доста, али ћу издвојити "Бијело дугме". Волим све њихове песме - закључује Лучић.

* КОЈА је најбоља ствар у вези са играњем у НХЛ лиги на највишем нивоу?

- Најбоље је што живим свој сан. Најгори део су повреде.

* ИМАТЕ ли неки животни мото, вредност које се увек држите?

- То је кратка, али важна порука: Никад не заборави одакле потичеш.

ЛИЧНА КАРТА
* Рођен: 7. 6. 1988.
* Висина: 193 цм
* Тежина: 107 кг
* Клуб: Бостон Бруинс
* Позиција: лево крило
* Репрезентација: Канада
* Игра од: 2007.
* Успеси: Президент куп 2006, Меморијал куп 2007, Стафорд Смит трофеј 2007, МВП шампионата 2007, капитен јуниорске репрезентације Канаде 2007, Стенли куп 2011, награда за најбољег седмог играча 2008, Еди Шор награда 2009...
* Породица: супруга Британи Карнеги, ћерка Валентина.

Коментари / 0

Оставите коментар