Србији најбољи услови за "Јужни ток"

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је Србија добила можда најбоље услове уговора о изградњи "Јужног тока", а руска страна преузела је комплетан ризик.

Србија 09.07.2014 | 10:34
Србији најбољи услови за "Јужни ток"

Вучић је истакао да се уговором гарантује енергетска безбједност Србији и грађанима и указао да је поврх тога ријеч и о великом инвестиционом подухвату.

"Упослићемо наше капацитете и наше компаније зарадиће најмање 350 милиона евра. Да не зависимо од тога хоће ли Украјина да нам пусти `ток` или не, у зависности од политичких односа", рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Коментаришући питање да ли постоји нека препрека на путу изградње "Јужног тока" кроз Србију, Вучић је рекао да то зависи од Русије и ЕУ и њиховог односа, а не од Србије.

"Оно што грађани Србије треба да знају јесте да ми не сносимо никакав ризик. Ми дајемо 19 милиона евра, Руси 2,1 милијаду. И да изградимо све, и да неко не дозволи да гасовод ради - наша штета није никаква, јер ћемо ми много више да зарадимо на грађевинским радовима", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија кредит неће враћати у новцу него кроз транзитну цијену гаса и да је камата остала 4,25 одсто.

Вучић је истакао да се панчевачка "Петрохемија" не поклања Русима и да је та компанија у огромном минусу.

"Дужни смо 790 милиона евра. Дакле, то је негативан капитал и ми Бога молимо да неко ко може да спусти цену гаса и примарног бензина, узме `Петрохемију` и сачува нам 1.750 запослених и да може да прави профит и посао у будућности, јер је `Петрохемија` један од носилаца БДП и један од највећих извозника у нашој земљи", поручио је Вучић.

Он је одбацио спекулације о евентуалним притисцима руске стране.

"Наши домаћини поштују Србију и знају да руководство Србије штити интересе свог народа и својих грађана. Србија није земља без угледа у свету са којом било ко жели или може на такав начин да разговара", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је он иницирао неку тему о којој није сагласан са Русијом, Вучић је одговорио да јесте, те да се плашио реаговања на двије теме. "Али смо ту успели да се договоримо. Не могу да кажем о чему је реч. То ћемо да решимо", навео је Вучић.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фердо

09.07.2014 09:11

Вучић се фали да је Србија добила најбоље услове , а заборавио је нагласити да је посао изградње добио руски конзорциј, што значи да че 80% радова изводити руске фирме, а 20% Србијанске фирме, и да че новац који су уложили у изградњу тог Јужног тока Русија наплачивати од транзита гаса кроз Србију. Е јесу повољни услови нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

09.07.2014 10:25

Федро, сто се тебе тице у Федерацији се мјесај ако имас у ста да се мјесас посто вам је све пропало.

ОДГОВОРИТЕ