У појасу Газе умјесто примирја - рат

Израелска војска покренула је данас офанзиву на појас Газе, који контролише исламистички Хамас, циљајући прошле ноћи из ваздуха и са мора 50 мета, укључујући и куће хамасоваца, а војно крило Хамаса пријети "земљотресом" у одговору на израелске операције.

Свијет 08.07.2014 | 15:25
У појасу Газе умјесто примирја - рат

Циљ офанзиве, која  је настављена данас несмањеном жестином и ударима на још 50 циљева, је  да се  заувек заустави ракетирање Израела са те палестинске територије.

Израелски медији су  јавили, позивајући се на безбједносне изворе, да је  премијер Бењамин Нетанијаху данас наредио војсци  да припреми копнену операцију. Израелски званичници су рекли да је влада одобрила мобилизацију  додатних 40.000 резервиста, ако је потребно за офанзиву. Армија је објаснила да нема моменталних планова да се позову војници али да ће бити активирани у зависности од оперативних потреба, пренио је АП. Раније је мобилисано око 1.500 резервиста.

У  израелским нападима  од прошле ноћи, који су усљедили послије јаке баражне ракетне ватре из Газе на Израел у понедељак увече,  погинуло је најмање 11 особа, укључујући два дјечака. Рањено је више 50, укључујући жене и дјецу.

Четворица оперативаца Хамаса убијена су у израелском удару на једно возило, а један од њих је идентификован као командир морнаричких командоса, Мухамед Шабан.

Касније, када је погођена кућа једног лидера Хамаса у Кан Јунису на југу појаса Газе, погинуло је седморо људи. Тај ваздушни удар је јако оштетио кућу и изазвао панику међу масом људи који су претходно  дошли да је зашстите као "људски штит". Они су вриштећи  односили погинуле.

Израелски војни портпарол  потпуковник Петер Лернер изјавио је да се Израел припрема за слање копнених снага у оквиру операције назване "Заштитна ивица".

" Ми гомиламо снаге  како би се омогућило да их мобилишемо ако буде потребно. Не  мислим да ће се то десити одмах  али имамо зелено свјетло да регрутујемо више резервиста, што ће нам омогућити да изведемо копнену мисију," реко је Лернер.

Војно крило Хамаса запријетило је " земљотресом " у одговору на израелске операције. У издатом саопштењу та организација је осудила израелско бомбардовање кућа  као прелазак црвене линије у и запријетила да ће испалити ракете  дужег домета.

" Одговорићемо проширењем  домета наших мета," рекли су екстремисти, како је пренио Ројтерс.

Лернер је потврдио да је више од 80 ракета испаљено на Израел  у понедељак,  од укупно  300 пројектила у протеклих неколико недеља, након релативног  затишја које је трајало неколико година послије  претходне израелске војне кампање.

"Ми смо више пута упозорили Хамас да то мора да престане  и израелске одбрамбене снаге  тренутно дјелују да зуставе ово једном за свагда", рекао је Нетанијхауов портпарол Марк Регев.

Нетанијаху је раније најавио да ће урадити све што је потребно да врати затишје на југ Израела али је упозорио да неће журити у оштру конфронтацију против Хамаса, за који се вјерује  да је нагомилао 10.000 ракета, укључујући и оне  далекометније и да је способан да гађа и Тел Авив.

Међутим, реторика је данас пооштрена с израелске стране, оцјењују посматрачи прилика.

Изненадна ескалација усљедила је након што се разговарало о  могућем примирју посредством Египта и када је једна и друга страна говорила да ће се на затишје одговорити затишјем. Окидач је била изгледа јака баражна ватра у понедељак, која се поклопила са сахраном  седам хамасоваца. Хамас тврди да су они погинули у израелском ваздушном удару у ноћи између недеље и понедељка, док Израел то пориче и говори да су они жрвтве случајне експлозије у једном тунелу који је израелска војска раније  гађала.

У позадини свега је напетост, изазвана отмицом тројице израелских тинејџера  12. јуна на другој палестинској територији, окупираној Западној обали, која је кулминирала у понедељак прошле недељем када су њихова тијела пронађена  недалеко од мјеста гдје су отети.

Израел је за њихову отмицу оптужио Хамас и повео масивну потрагу, ухапсивши стотине Палестинаца, највише хамасоваца. Та организација је отмицу поздравила али није преузела одговорност, а на хапшење је одговорила појачаним ракетирањем из Газе.

Неколико сати након сахране израелских тинејџера отет је у источном Јеруслиму један палестински младић, а његово спаљено тијело пронађено је нешто касније у оближњој јерусалимској шуми.

Палестинска страна је одмах рекла да се ради о освети и израелска полиција ухапсила је шесторо осумњичених јеврејских екстремиста, од којих су тројица признала злочин.

Све се  дешавало у тренутку када су мировни преговори суспендовани од краја априла због помирења  секуларног Фатаха с исламистичким Хамасом, послије седам година јаза. Израел је суспендовао преговоре јер Хамас сматра терористичком организацијом.

Она у својој повељи позива на уништење јеврејске државе. Израел је тражио од палестинског предсједника Махмуда Абаса да  поништи пакт с Хамасом, који је заједно са Абасовим Фатахом подржао формирање владе националног јединства почетком јуна.

Апели Израела да се та влада распусти учестали су након отмице. Абас је данас упозорио да ће израелска офанзива само још више дестабилизовати регион и позвао на међународну интервенцију.Он има мало утицаја на Газу, којом де факто влада Хамас.

Упркос наговештајима да ће офанзива дуго трајати, неки израелски  војни аналитичари процјењују да ће се о томе одлучивати на дневној бази у зависности од акција Хамаса. Безбједносни званичници не искључују могућност да Хамас покуша да испали ракете на Тел Авив, па чак и даље.

Хамас запретио: Сви Израелци ће бити мета

Хамас је данас запријетио да ће појачати нападе на Израел и да ће сви Израелци постати мета ракета, након што је израелска војска јутрос покренула велику  офанзиву да заустави ракетирање из појаса Газе.

Портпарол те исламистичке организације Сами Абу Зухри  оптужио је Израел за  масакре  жена и дјеце, након што је у израелском ваздушном удару на једну кућу у Кан Јунису погинуло седморо људи, укључујући два дјечака.

"Масакр жена и дјеце у Кан Јунису је ружан ратни злочин. Сви Израелци сада постају легитимна мета," рекао је он.

Један од вођа Хамаса Хусем Бадран је упозорио да се неће испунити сан Израела о елиминисању ракета. " Окупатор је почео агресију и ми имамо право да се бранимо.Ово је рат против читавог палестинског народа", рекао је Бадран.

Палестинска управа је у међувремену такође осудила " агресију" против Палестинаца на обе палестинске територије - Западној обали и појасу Газе.

"Израелска одлука да прошири своју агресију на појас Газе и политика репресије и злостављања и насељавања на Западној обали је равна проглашењу општег рата против нашег народа, " рекао је Набил Абу Рудејне, портапрол палестинског предсједника Махмуда Абаса, вође Фатаха. Он је запријетио да ће "израелска влада сносити посљедице своје агресије."

Такође је упозорио да Палестинци неће ћутати суочени с масакром дјеце, жена и старих и  да имају право да се бране  на све легитимне  начине. Он је критиковао САД јер нису предузеле акцију да зауставе израелску војну офанзиву.

"Ћутање међународне заједнице и администрације САД  није више прихватљиво, " рекао је Абу Рудејне.

Нова палестинска влада јединства је исто осудила израелске војне ударе на појас Газе, упозоривши да ће погоршање ситуације гурнути регион у разарање и нестабилност. Влада је позвала УН да обезбједи Палестинцима међународну заштиту.

Извор : Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар