U pojasu Gaze umjesto primirja - rat

Izraelska vojska pokrenula je danas ofanzivu na pojas Gaze, koji kontroliše islamistički Hamas, ciljajući prošle noći iz vazduha i sa mora 50 meta, uključujući i kuće hamasovaca, a vojno krilo Hamasa prijeti "zemljotresom" u odgovoru na izraelske operacije.

Svijet 08.07.2014 | 15:25
U pojasu Gaze umjesto primirja - rat

Cilj ofanzive, koja  je nastavljena danas nesmanjenom žestinom i udarima na još 50 ciljeva, je  da se  zauvek zaustavi raketiranje Izraela sa te palestinske teritorije.

Izraelski mediji su  javili, pozivajući se na bezbjednosne izvore, da je  premijer Benjamin Netanijahu danas naredio vojsci  da pripremi kopnenu operaciju. Izraelski zvaničnici su rekli da je vlada odobrila mobilizaciju  dodatnih 40.000 rezervista, ako je potrebno za ofanzivu. Armija je objasnila da nema momentalnih planova da se pozovu vojnici ali da će biti aktivirani u zavisnosti od operativnih potreba, prenio je AP. Ranije je mobilisano oko 1.500 rezervista.

U  izraelskim napadima  od prošle noći, koji su usljedili poslije jake baražne raketne vatre iz Gaze na Izrael u ponedeljak uveče,  poginulo je najmanje 11 osoba, uključujući dva dječaka. Ranjeno je više 50, uključujući žene i djecu.

Četvorica operativaca Hamasa ubijena su u izraelskom udaru na jedno vozilo, a jedan od njih je identifikovan kao komandir mornaričkih komandosa, Muhamed Šaban.

Kasnije, kada je pogođena kuća jednog lidera Hamasa u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze, poginulo je sedmoro ljudi. Taj vazdušni udar je jako oštetio kuću i izazvao paniku među masom ljudi koji su prethodno  došli da je zašstite kao "ljudski štit". Oni su vrišteći  odnosili poginule.

Izraelski vojni portparol  potpukovnik Peter Lerner izjavio je da se Izrael priprema za slanje kopnenih snaga u okviru operacije nazvane "Zaštitna ivica".

" Mi gomilamo snage  kako bi se omogućilo da ih mobilišemo ako bude potrebno. Ne  mislim da će se to desiti odmah  ali imamo zeleno svjetlo da regrutujemo više rezervista, što će nam omogućiti da izvedemo kopnenu misiju," reko je Lerner.

Vojno krilo Hamasa zaprijetilo je " zemljotresom " u odgovoru na izraelske operacije. U izdatom saopštenju ta organizacija je osudila izraelsko bombardovanje kuća  kao prelazak crvene linije u i zaprijetila da će ispaliti rakete  dužeg dometa.

" Odgovorićemo proširenjem  dometa naših meta," rekli su ekstremisti, kako je prenio Rojters.

Lerner je potvrdio da je više od 80 raketa ispaljeno na Izrael  u ponedeljak,  od ukupno  300 projektila u proteklih nekoliko nedelja, nakon relativnog  zatišja koje je trajalo nekoliko godina poslije  prethodne izraelske vojne kampanje.

"Mi smo više puta upozorili Hamas da to mora da prestane  i izraelske odbrambene snage  trenutno djeluju da zustave ovo jednom za svagda", rekao je Netanijhauov portparol Mark Regev.

Netanijahu je ranije najavio da će uraditi sve što je potrebno da vrati zatišje na jug Izraela ali je upozorio da neće žuriti u oštru konfrontaciju protiv Hamasa, za koji se vjeruje  da je nagomilao 10.000 raketa, uključujući i one  dalekometnije i da je sposoban da gađa i Tel Aviv.

Međutim, retorika je danas pooštrena s izraelske strane, ocjenjuju posmatrači prilika.

Iznenadna eskalacija usljedila je nakon što se razgovaralo o  mogućem primirju posredstvom Egipta i kada je jedna i druga strana govorila da će se na zatišje odgovoriti zatišjem. Okidač je bila izgleda jaka baražna vatra u ponedeljak, koja se poklopila sa sahranom  sedam hamasovaca. Hamas tvrdi da su oni poginuli u izraelskom vazdušnom udaru u noći između nedelje i ponedeljka, dok Izrael to poriče i govori da su oni žrvtve slučajne eksplozije u jednom tunelu koji je izraelska vojska ranije  gađala.

U pozadini svega je napetost, izazvana otmicom trojice izraelskih tinejdžera  12. juna na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, koja je kulminirala u ponedeljak prošle nedeljem kada su njihova tijela pronađena  nedaleko od mjesta gdje su oteti.

Izrael je za njihovu otmicu optužio Hamas i poveo masivnu potragu, uhapsivši stotine Palestinaca, najviše hamasovaca. Ta organizacija je otmicu pozdravila ali nije preuzela odgovornost, a na hapšenje je odgovorila pojačanim raketiranjem iz Gaze.

Nekoliko sati nakon sahrane izraelskih tinejdžera otet je u istočnom Jeruslimu jedan palestinski mladić, a njegovo spaljeno tijelo pronađeno je nešto kasnije u obližnjoj jerusalimskoj šumi.

Palestinska strana je odmah rekla da se radi o osveti i izraelska policija uhapsila je šestoro osumnjičenih jevrejskih ekstremista, od kojih su trojica priznala zločin.

Sve se  dešavalo u trenutku kada su mirovni pregovori suspendovani od kraja aprila zbog pomirenja  sekularnog Fataha s islamističkim Hamasom, poslije sedam godina jaza. Izrael je suspendovao pregovore jer Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Ona u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države. Izrael je tražio od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da  poništi pakt s Hamasom, koji je zajedno sa Abasovim Fatahom podržao formiranje vlade nacionalnog jedinstva početkom juna.

Apeli Izraela da se ta vlada raspusti učestali su nakon otmice. Abas je danas upozorio da će izraelska ofanziva samo još više destabilizovati region i pozvao na međunarodnu intervenciju.On ima malo uticaja na Gazu, kojom de fakto vlada Hamas.

Uprkos nagoveštajima da će ofanziva dugo trajati, neki izraelski  vojni analitičari procjenjuju da će se o tome odlučivati na dnevnoj bazi u zavisnosti od akcija Hamasa. Bezbjednosni zvaničnici ne isključuju mogućnost da Hamas pokuša da ispali rakete na Tel Aviv, pa čak i dalje.

Hamas zapretio: Svi Izraelci će biti meta

Hamas je danas zaprijetio da će pojačati napade na Izrael i da će svi Izraelci postati meta raketa, nakon što je izraelska vojska jutros pokrenula veliku  ofanzivu da zaustavi raketiranje iz pojasa Gaze.

Portparol te islamističke organizacije Sami Abu Zuhri  optužio je Izrael za  masakre  žena i djece, nakon što je u izraelskom vazdušnom udaru na jednu kuću u Kan Junisu poginulo sedmoro ljudi, uključujući dva dječaka.

"Masakr žena i djece u Kan Junisu je ružan ratni zločin. Svi Izraelci sada postaju legitimna meta," rekao je on.

Jedan od vođa Hamasa Husem Badran je upozorio da se neće ispuniti san Izraela o eliminisanju raketa. " Okupator je počeo agresiju i mi imamo pravo da se branimo.Ovo je rat protiv čitavog palestinskog naroda", rekao je Badran.

Palestinska uprava je u međuvremenu takođe osudila " agresiju" protiv Palestinaca na obe palestinske teritorije - Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

"Izraelska odluka da proširi svoju agresiju na pojas Gaze i politika represije i zlostavljanja i naseljavanja na Zapadnoj obali je ravna proglašenju opšteg rata protiv našeg naroda, " rekao je Nabil Abu Rudejne, portaprol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha. On je zaprijetio da će "izraelska vlada snositi posljedice svoje agresije."

Takođe je upozorio da Palestinci neće ćutati suočeni s masakrom djece, žena i starih i  da imaju pravo da se brane  na sve legitimne  načine. On je kritikovao SAD jer nisu preduzele akciju da zaustave izraelsku vojnu ofanzivu.

"Ćutanje međunarodne zajednice i administracije SAD  nije više prihvatljivo, " rekao je Abu Rudejne.

Nova palestinska vlada jedinstva je isto osudila izraelske vojne udare na pojas Gaze, upozorivši da će pogoršanje situacije gurnuti region u razaranje i nestabilnost. Vlada je pozvala UN da obezbjedi Palestincima međunarodnu zaštitu.

Izvor : Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar