Путин: Ојачаћемо односе са Србијом

Премијер Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин састали су се данас у Москви, а шеф руске државе је на самом почетку састанка потврдио да Русија намерава и очекује да ће ојачати односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Србија 08.07.2014 | 15:50
Путин: Ојачаћемо односе са Србијом

Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање - уговор о Јужном току - бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

"Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе. Имамо добре заједничке пројекте, али још веће могућности", рекао је Путин додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом.

Како је рекао, Србија и Русија имају пуно тога што су урадиле, али имају још више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије по питању Косова и Метохије.

Српски премијер је рекао да српска делегација данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума. У делегацији коју предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Алексадар Антић и Душан Вујовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Путин и Вучић прво разговарају у четири ока, а затим ће им се на свечаном ручку придружити и делегације.
Како је саопштено из Кремља, током састанка Путин и Вучић ће разговарати о перпективама даљег јачања политичког дијалога Русије и Србије.

Планирано је, такође, и да се размотре питања у вези са билатералном и трговинско-економском сарадњом, у првом реду у области енергетике, јачања културно-хуманитарних веза и сарадње у сфери међународне политике.

Вучић се јуче сусрео са руским премијером Дмитријем Медведевом с којим је разговарао најпре сат времена у четири ока, а потом су се придружиле делегације.Са српске стране састанку су присуствовали министар енергетике Александар Антић, минстар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Вучић је после састанка изјавио да Србија жели да постане део ЕУ, али да не жели да нарушава односе са Русијом, као и да су сва питања око Јужног тока разрешена и да се ускоро може очекивати потписивање једног документа који ће то и озваничити.

"Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом", рекао је српски премијер.

Медведев је рекао да је Јужни ток приоритетан пројекат, за Европу и за Србију и да ће реализација тог пројекта означавати и подизање нивоа сарадње Русије са Србијом на нови ниво. Додао је и да не сме бити политизован. Како је навео, то означава и партнерски приступ две земље у том послу. Вучић је прецизирао да "смо ми имали имала четири молбе и да нам се на све четири изашло у сусрет и да остају само неки техницкци детаљи да се још уреде и да се може очекивати да у наредним данима све буде завршено.

Дугачки и конструктивни разговори су били око Јужног тока током којих су сва питања решена, подвукао је премијер Србије."Суштинска питања више не постоје јер су решена и остају само техницкци детаљи који се усаглашавају", нагласио је Вучић.

Извор: Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Веле

08.07.2014 13:57

Вучићу брате помагај браћи преко Дрине.Од пљачке и лажи ове власти не можемо више живјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

знао сам

08.07.2014 14:15

Све је то Додик припремио Вуцицу кад је био са Путином. Путин му је уруцио поздраве за Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фотографија

08.07.2014 15:04

Сјетите се оне фотографије када је Додик срео Путина: Путин га не гледа, смркнут је, Додик изгледа напето, у позадини неке јефтине столице... имаш осјећај као да је Додик срео Путина док је Предсједник Русије излазио из WЦ-а. А онда погледајте ову фотографију: У позадини видиш да је просторија у Кремљу, богата, злато на зиду, умјетине, Вучић опуштен, насмијан, очи му нису на Путину, а, истовремено, Путин гледа у њега, благо насмијан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

08.07.2014 15:17

Ево људи се рукују при официјалном пријему, бају прима председник Путин у тоалету (и они су раскосни у Москви), да мозе одмах руке да опере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

твртко мехиц

08.07.2014 15:50

Вуцко је добио по носу,а за Милу не брините.Него,несто нема Весковица да се огласи поводом Дјоковица И вијести да це га лицно Амфилохије венцати.Хајде,Весковицу,ако си слаб,зови Марка Весовица у помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија на дјелу...

08.07.2014 17:10

Након сто су послали обецану мултимилионску помоц поплаваљеним подруцјима Руси и даље настављају да помазу! Сарена лаза је мала беба за политицаре..

ОДГОВОРИТЕ