Судијски "спреј" и у ЛШ!

Иновација на великим такмичењима, примењена на Светском првенству у Бразилу, је спреј којим судија обележава место где је фаул начињен као и удаљеност "живог зида" како играчи не би "крали" по који метар, што је раније био случај.

Фудбал 08.07.2014 | 14:09
Судијски "спреј" и у ЛШ!

Изумитељ овог спреја потврдио је да ће се од наредне сезоне судије служити у свим такмичењима УЕФА, односно у Лиги шампиона и Лиги Европе.

ФИФА је, бар када је реч о такмичењима под њеном одговорношћу, испробала први пут "пену" на овогодишњем Мундијалу, а како су критике биле позитивне - Хајн Алеман, креатор спреја, нада се да ће једног дана фудбалске лиге широм света увести ову технику.

"Неки људи су веома конзервативни, али се надам да ће након овог првенства све бити другачије. Сматрам да би челници Премијер лиге требали да размисле о увођењу спреја, јер су на Мундијалу сви одушевљени", поносно је прокоментарисао Алеман.

Ово није први пут да се спреј користи. Наиме, осамдесетих година прошлог века развијена је прва верзија, а један од покретача те новине био је легендарни Боби Чарлтон.

Фудбалска асоцијација Енглеске је одбила ту идеју, након што је спреј "пао" на тестовима.

На професионалном нивоу први пут је коришћен 2000. године у шампионату Бразила, као и 2002., а коначан патент је направио поменути Хајн Алеман.

Спреј "који није за личну употребу", сем за траву, може се купити преко И-беја, сајта за куповину ствари преко интернета.

Предности и новине пене
Опомиње играче да не смеју да пређу линију
Судија има право да покаже жути картон ономе ко преступи
У питању је нетоксични спреј који је видљив на зеленој површини
Материјал који се налази у боци брзо и лако испарава
Дизајниран је тако да је лак за руковање приликом суђења

Коментари / 0

Оставите коментар