Sudijski "sprej" i u LŠ!

Inovacija na velikim takmičenjima, primenjena na Svetskom prvenstvu u Brazilu, je sprej kojim sudija obeležava mesto gde je faul načinjen kao i udaljenost "živog zida" kako igrači ne bi "krali" po koji metar, što je ranije bio slučaj.

Fudbal 08.07.2014 | 14:09
Sudijski "sprej" i u LŠ!

Izumitelj ovog spreja potvrdio je da će se od naredne sezone sudije služiti u svim takmičenjima UEFA, odnosno u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

FIFA je, bar kada je reč o takmičenjima pod njenom odgovornošću, isprobala prvi put "penu" na ovogodišnjem Mundijalu, a kako su kritike bile pozitivne - Hajn Aleman, kreator spreja, nada se da će jednog dana fudbalske lige širom sveta uvesti ovu tehniku.

"Neki ljudi su veoma konzervativni, ali se nadam da će nakon ovog prvenstva sve biti drugačije. Smatram da bi čelnici Premijer lige trebali da razmisle o uvođenju spreja, jer su na Mundijalu svi oduševljeni", ponosno je prokomentarisao Aleman.

Ovo nije prvi put da se sprej koristi. Naime, osamdesetih godina prošlog veka razvijena je prva verzija, a jedan od pokretača te novine bio je legendarni Bobi Čarlton.

Fudbalska asocijacija Engleske je odbila tu ideju, nakon što je sprej "pao" na testovima.

Na profesionalnom nivou prvi put je korišćen 2000. godine u šampionatu Brazila, kao i 2002., a konačan patent je napravio pomenuti Hajn Aleman.

Sprej "koji nije za ličnu upotrebu", sem za travu, može se kupiti preko I-beja, sajta za kupovinu stvari preko interneta.

Prednosti i novine pene
Opominje igrače da ne smeju da pređu liniju
Sudija ima pravo da pokaže žuti karton onome ko prestupi
U pitanju je netoksični sprej koji je vidljiv na zelenoj površini
Materijal koji se nalazi u boci brzo i lako isparava
Dizajniran je tako da je lak za rukovanje prilikom suđenja

Komentari / 0

Ostavite komentar