Ко ће добити концесију за бањалучку "Топлану"?

Бањалучка „Топлана“ је недавном куповиом сопствених акција постала већински власник тог предузећа, јер сада располаже са 96% акција.

Република Српска 07.07.2014 | 20:20
Ко ће добити концесију за бањалучку "Топлану"?

То није ништа промијенило, напротив, само је продужило агонију предузећа, чији је акумулирани дуг 66 милиона марака.

Предузеће је одавно пропало, а градске власти мјесецима најављују расписивање тендера за концесију, јер наводно постоји заинтересовани инвеститор који би по том моделу преузео топлану.

На посљедној сједници Скупштине акционара донесене су одлуке које отварају могућност да се „Топлана“ и топлификациони систем града дају под концесију заинтересованом понуђачу, понавља градоначелник Бањалуке.

Иако је поодавно најавио да се већ зна ко је потенцијални концесионар, Слободан Гаврановић, и даље не жели то да подијели са хиљадама забринутих корисника централног гријања, поготово редовних платиша, којих је, додуше, све мање.

На опште изненађење многих, тврди да је топлана спремна за наредну грејну сезону и да се пуном паром врши планирани ремонт, а концесионар кад се појави, загонетан је Гаврановић.

Главно питање је то шта је предмет концесије, јер је познато да је бањалучка топлана под хипотеку дала већ све што је могла дати, да би се задужила, па је питање шта потенцијални концесионар преузима и ко ће га ограничити да у перспективи наметне цијену гријања која му падне на памет.

Одборници инсистирају на томе да им буду достављени детаљи, а детаља нигдје, јер градоначелник све асове држи у својим рукама, наставља Талић.

Питање је и шта уколико буде промијењен енергент, а то је један од услова који стоје пред будућим власником топлане.

Акумулирани дуг је око 70  милиона марака, топловодна мрежа је стара безмало пола вијека, па је питање и како би у технолошком смислу био изведен прелазак на алтернативни енергент. Уз то, због високе
цијене, честих кварова и редукција у испоруци, годишње се са мреже одјави 500-600 корисника.

Ко руководи топланом можда илуструје и податак да је у плану пословања за ову годину унапријед пројектован губитак од 20 милиона марака, а планирано је и увођење двотарифног система наплате, као и да буде размотрена корекција цијене гријања, што није прошло.

Иако градско руководство крије све детаље у вези са расписивањем тендера за концесију, главно име које је у оптицају и до којег је БН телевизија, незванично, дошла јесте мркоњићко-бањалучки бизнисмен Младен Милановић Каја, чије је предузеће „МГ Минд“ већ власник бањалучке „Тржнице“.

БН ТВ

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ланчана реакција

07.07.2014 18:32

Тржница-Чистоћа-Топлана да се Каја, Тегелтија и Шпирић у будућности лакше "растале"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

07.07.2014 18:33

Цена грејања се мора ускладити са инпутима енергената. Треба заборавити " цена није прошла " или евентуално да град субвеционира разлику . Све остало води у губитак и још тежу ситуацију .

ОДГОВОРИТЕ