Ko će dobiti koncesiju za banjalučku "Toplanu"?

Banjalučka „Toplana“ je nedavnom kupoviom sopstvenih akcija postala većinski vlasnik tog preduzeća, jer sada raspolaže sa 96% akcija.

Republika Srpska 07.07.2014 | 20:20
Ko će dobiti koncesiju za banjalučku "Toplanu"?

To nije ništa promijenilo, naprotiv, samo je produžilo agoniju preduzeća, čiji je akumulirani dug 66 miliona maraka.

Preduzeće je odavno propalo, a gradske vlasti mjesecima najavljuju raspisivanje tendera za koncesiju, jer navodno postoji zainteresovani investitor koji bi po tom modelu preuzeo toplanu.

Na posljednoj sjednici Skupštine akcionara donesene su odluke koje otvaraju mogućnost da se „Toplana“ i toplifikacioni sistem grada daju pod koncesiju zainteresovanom ponuđaču, ponavlja gradonačelnik Banjaluke.

Iako je poodavno najavio da se već zna ko je potencijalni koncesionar, Slobodan Gavranović, i dalje ne želi to da podijeli sa hiljadama zabrinutih korisnika centralnog grijanja, pogotovo redovnih platiša, kojih je, doduše, sve manje.

Na opšte iznenađenje mnogih, tvrdi da je toplana spremna za narednu grejnu sezonu i da se punom parom vrši planirani remont, a koncesionar kad se pojavi, zagonetan je Gavranović.

Glavno pitanje je to šta je predmet koncesije, jer je poznato da je banjalučka toplana pod hipoteku dala već sve što je mogla dati, da bi se zadužila, pa je pitanje šta potencijalni koncesionar preuzima i ko će ga ograničiti da u perspektivi nametne cijenu grijanja koja mu padne na pamet.

Odbornici insistiraju na tome da im budu dostavljeni detalji, a detalja nigdje, jer gradonačelnik sve asove drži u svojim rukama, nastavlja Talić.

Pitanje je i šta ukoliko bude promijenjen energent, a to je jedan od uslova koji stoje pred budućim vlasnikom toplane.

Akumulirani dug je oko 70  miliona maraka, toplovodna mreža je stara bezmalo pola vijeka, pa je pitanje i kako bi u tehnološkom smislu bio izveden prelazak na alternativni energent. Uz to, zbog visoke
cijene, čestih kvarova i redukcija u isporuci, godišnje se sa mreže odjavi 500-600 korisnika.

Ko rukovodi toplanom možda ilustruje i podatak da je u planu poslovanja za ovu godinu unaprijed projektovan gubitak od 20 miliona maraka, a planirano je i uvođenje dvotarifnog sistema naplate, kao i da bude razmotrena korekcija cijene grijanja, što nije prošlo.

Iako gradsko rukovodstvo krije sve detalje u vezi sa raspisivanjem tendera za koncesiju, glavno ime koje je u opticaju i do kojeg je BN televizija, nezvanično, došla jeste mrkonjićko-banjalučki biznismen Mladen Milanović Kaja, čije je preduzeće „MG Mind“ već vlasnik banjalučke „Tržnice“.

BN TV

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lančana reakcija

07.07.2014 18:32

Tržnica-Čistoća-Toplana da se Kaja, Tegeltija i Špirić u budućnosti lakše "rastale"...

ODGOVORITE
Name

Miki

07.07.2014 18:33

Cena grejanja se mora uskladiti sa inputima energenata. Treba zaboraviti " cena nije prošla " ili eventualno da grad subvecionira razliku . Sve ostalo vodi u gubitak i još težu situaciju .

ODGOVORITE