Трибунал није надлежан за помирење

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон, који борави у првој радној посета Хрватској током текућег мандата, изјавио је данас у Загребу да међународни судови не могу доносити одлуке питајући се да ли ће оне допринети помирењу, јер би то захтевало да делују ван мандата који је строго ограничен.

Регион 07.07.2014 | 15:38
Трибунал није надлежан за помирење

Мерон је у интервјуу Хрватској радиотелевизији оценио да је помирење велики изазов и "историјски задатак државних челника, верских вођа, интелектуалаца и новинара".

Према речима Мерона, који је донео ослобађајућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, задатак суда је да процесуира злочинце, а судија да донесу одлуку према међународном праву, не гледајући притом етничку припадност оптуженог.

Председник Суда у Хагу ће се током радне посете Хрватској састати са премијером Зораном Милановићем, председником Ивом Јосиповићем и министром правосуђа Орсатом Миљенићем, са којим ће разговарати о достигнућима Трибунала и почетку рада хашког огранка Механизма за међународне кривичне судове.

Поред тога, биће гост на пријемима који ће организовати председник Врховног суда Бранко Хрватин и прва потпредседница владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

07.07.2014 17:12

Овај јос путује и продаје памет. Или је досао да наплати ослобадјање Готовине и Маркаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

07.07.2014 17:18

Види,Види са једном ногом вец и земљи а труца глупости сто би Сојиц рекао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.07.2014 21:11

Стари фасист

ОДГОВОРИТЕ