Tribunal nije nadležan za pomirenje

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, koji boravi u prvoj radnoj poseta Hrvatskoj tokom tekućeg mandata, izjavio je danas u Zagrebu da međunarodni sudovi ne mogu donositi odluke pitajući se da li će one doprineti pomirenju, jer bi to zahtevalo da deluju van mandata koji je strogo ograničen.

Region 07.07.2014 | 15:38
Tribunal nije nadležan za pomirenje

Meron je u intervjuu Hrvatskoj radioteleviziji ocenio da je pomirenje veliki izazov i "istorijski zadatak državnih čelnika, verskih vođa, intelektualaca i novinara".

Prema rečima Merona, koji je doneo oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zadatak suda je da procesuira zločince, a sudija da donesu odluku prema međunarodnom pravu, ne gledajući pritom etničku pripadnost optuženog.

Predsednik Suda u Hagu će se tokom radne posete Hrvatskoj sastati sa premijerom Zoranom Milanovićem, predsednikom Ivom Josipovićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, sa kojim će razgovarati o dostignućima Tribunala i početku rada haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Pored toga, biće gost na prijemima koji će organizovati predsednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

07.07.2014 17:12

Ovaj jos putuje i prodaje pamet. Ili je dosao da naplati oslobadjanje Gotovine i Markaca.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

07.07.2014 17:18

Vidi,Vidi sa jednom nogom vec i zemlji a truca gluposti sto bi Sojic rekao...

ODGOVORITE
Name

Md

07.07.2014 21:11

Stari fasist

ODGOVORITE