Вучићу највиши третман у Москви

Премијер Србије у понедељак и уторак разговара са водећим руским тандемом Путином и Медведовом. 

Србија 07.07.2014 | 07:30
Вучићу највиши третман у Москви

Главна тема биће економска сарадња. Без обзира на Запад, Јужни ток ће „потећи“ . Кредит за "мигове"?

Председник Владе Србије Александар Вучић добиће највиши третман за време боравка у Москви, што се види по томе што ће га примити и разговарати са њим не само колега Дмитриј Медведев, већ и председник Владимир Путин.

Кад руски главни тандем прими неког страног политичара, то је најбољи доказ да у Москви тој посети придају велики значај.

Дакле, не ради се о помпезној протоколарној церемонији, јер је то Кремљ одавно свео на минимум, већн о рангу политичара са којима ће се срести премијер Вучић.

Кад се зна да многи светски политичари дуго чекају да дођу на ред у календару председника Путина, онда је јасно да је премијер Вучић добио посебан третман и част, јер је ова посета Москви брзо договорена.

Свакако су на то позитивно утицала два момента: доследност српског руководства око градње гасовода "Јужни ток" упркос латентних притисака са Запада и, друго, наш став око Украјине, да се не играмо ни са каквим санкцијама против доказаних савезника и тако сачувамо добре односе са Москвом, али ни да не покваримо оне са Кијевом.

Сусрет Вучића и његовог домаћина Медведева планиран је у понедељак у поподневним сатима, а у уторак ће гост из Београда разговарати са председником Путином. Из састава Вучићевог тима се види да ће акценат бити на економској сарадњи, пре свега у сфери енергетике, као и на привреди.

У четвртак су руски медији већ објавили да је "Гаспромова" ћерка фирма "Центргас" победила на тендеру за градњу српског дела гасовода "Јужни ток".

- Решење о победнику на тендеру је већ донето и службено ће бити саопштено кроз неколико дана кад се усагласе сви технички детаљи - речено је у "Гаспрому".

После недавне Путинове посете Бечу, где је добио безрезервну аустријску подршку за градњу "Јужног тока", све је извесније да ће "плаво гориво" потећи тим гасоводом, без обзира на примедбе Запада.

Што се разговора везаних за економску сарадњу тиче, важно је да се они фокусирају на реалне пројекте. Минулих десетак година разне наше делегације су са Русима разговарале о широкој лепези идеја - од енергетике, па до градње подземне железнице у Београду.

Показало се да су многе идеје остале на папиру, а неке су биле заборављене одмах по слетању на Сурчин. Да не бисмо остављали у Москви утисак неозбиљности, морамо бити реални у проценама шта можемо да извозимо у Русију. И недавна афера са месом мора бити поучна.

Не треба бити превелик експерт да би се дошло до конкретних бројки и пописа робе коју можемо да извозима у Русију по повлашћеном царинском режиму.

Свакако ће бити занимљиво и то хоће ли се на дневном реду разговора Вучића и домаћина наћи и војна питања. Теме о којима је Вучић, као потпредседник српске владе и министар одбране, својевремено разговарао у Русији, актуелне су и данас.

Србији би добро дошла помоћ од Русије у обнови десетак фабрика такозване наменске производње, то јест фабрика оружја и војне технике, као и у повећању извоза. Кооперација српских војних фабрика са онима из Русије би обострано била корисна.

Разговарао је премијер Вучић са министром Сергејем Шојгуом и о куповини "мигова". А кад је недавно у Москви боравио нови српски министар одбране Братислав Гашић, поново је било речи о куповини "мигова", радара и друге војне опреме. Шојгу је, иначе, сугерисао нашој делегацији да се упути писмо председнику Путину и да се од њега тражи подршка да Србија добије робни кредит за куповину "мигова 29-м". Дакле Србија би платила робом, а не новцем.

У свим тим разговорима наши представници су истицали да је Србија заинтересована не само за куповину руске војне технике, већ и за добијање сертификата да ремонтни завод "Мома Станојловић" може да ремонтује руске авионе. Сада се на поправку или замену неког дела авиона чека месецима.

То што су Руси спремни да нам продају и модернизоване верзије ракетних система С-300 и "панцир", доказ је да у Москви стварно верују да Србија не планира да тражи улазак у НАТО.

-Колико стварно људи из Србије ради у Русији нико прецизно не може да одговори, али се зна да број оних који имају уредне радне дозволе не прелази десет хиљада. Приче о педесет хиљада наших радника у Русији су произвољне. Подоста је оних који долазе као туристи, али онда покушавају да се запосле на грађевинама и најчешће су жртве превараната и мешетара из Србије.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ДПС

07.07.2014 05:44

"Вучићу највиши третман у Москви". Да нисте погријесили у наслову зар није Додику највиси третман у Москви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фердо

07.07.2014 05:53

Посебан третман, као да је отишао на масирање. Руси то знају примјенити, на Србима, то се види и по посебном третману за НИС, гдје су тим третманом Србију оштетили за 600 МИЛИОНА ЕВРА. Тако то раде и са РС-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГоранБН

07.07.2014 06:16

Вратице се натрљаног носа..назалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

07.07.2014 06:44

Наравно да Александар заслужје највиши ниво поштовања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л€појка

07.07.2014 07:22

Додик иде Путину као на јутарњу кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зенга

07.07.2014 07:55

@XXл... одкако је заједно са Бајом у Вишеграду славио Андрићград ни он више није што је био! милиони марака из Бужета РС отишли у Кустурицине и Додине џепове, а он се са њима смјешка..

ОДГОВОРИТЕ
Name

милорад

07.07.2014 08:02

Па Путин и Медведев сами знају ко им долази у Москву. Надам се да це Вуциц оставити позитиван утисак на Путина и Медведева као сто га је отставио у Њемацкој и у Француској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

07.07.2014 08:16

А ова љевцанска битанга оде у музеј востаних фигура, услика се са фигуром путина и посаље СРНИ. И мисли да је паметан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле_уговорио

07.07.2014 08:23

Људи ово му је вјероватно Баја средио, а претпостављам да је зато сто му је досао на отварање Андрицграда јер би се инаце Баја обрукао будуци да му се скоро никакав озбиљан званицник осим Вуцица није појавио (ово да је Баја средио је наравно мала јутарња сала :) ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

хеликоптери

07.07.2014 08:58

Казу да це посебна тема разговора бити и два стара хеликоптера која це Русија дати РС-у да се ревансирају за све фабрике и природна добра која су им уступљена. И Миле је требао бити на састанку али загубио му се авион на требињском аеородрому па ако га надју у току дана вјероватно це им се придрузити.

ОДГОВОРИТЕ