5 ствари које нисте знали о лубеници

Знамо да је лето заиста ту, тек када се на пијацама појаве сласне лубенице. Комбинација јарке боје и освежавајућег, слатког укуса чине лубеницу правим избором за вреле, летње дане. Међутим, вашу омиљену летњу посластицу краси више од боје и укуса - она је препуна хранљивих материја, а има веома мало калорија. Погледајте неке од најзанимљивијих чињеница о лубеници.

Здравље 06.07.2014 | 11:56
5 ствари које нисте знали о лубеници

1) ИМА ВИШЕ ЛИКОПЕНА НЕГО СВЕЖ ПАРАДАЈЗ - Само једна шоља лубенице садржи 1,5 пута више ликопена него велики свеж парадајз, 6 милиграма у поређењу са 4 милиграма. А ово је добра вест, јер ликопен има својства супер-антиоксиданта, који спречава слободне радикале пре него што успеју да оштете ваше ћелије и имунитет. Нека истраживања су чак показала и да ликопен, који се иначе налази у црвеном воћу и поврћу, може да спречи срчане болести и неке облике рака. Како бисте задржали што више ликопена у овој супернамирници, чувајте је на собној температури пре сечења.

2) СОК ОД ЛУБЕНИЦЕ УБЛАЖАВА БОЛОВЕ У МИШИЋИМА - Једна шпанска студија је показала да испијање сока од лубенице може да буде и више него пројатно усред напорног вежбања. Спортисти који су пили пола литра овог сока сат времена пре тренинга, нису имали проблема са упалом мишића, и забалежен им је слабији пулс у току дана.

Објашњење овог феномена можда лежи у чињеници да се у лубеници налази аминокиселина цитрулин, за коју се верује да побољшава функцију артерија и смањује крвни притисак. Али, ако заиста желите да у потпуности искористите ову чињеницу, концентришите се на зелени део лубенице, одмах испод коре, јер је он најбогатиј овом аминокиселином.

3) ЛУБЕНИЦА ЈЕ И ВОЋЕ И ПОВРЋЕ - Као и већина воћки, лубеница је производ биљке која производи семенке, и има сладак укус. Али, она је такође у сродству са краставце, јер долазе из породице бундева, па је зато и поврће. Ова двојна природа лубенице чини да је цела јестива, па чак и кора. Иако није баш најукуснија (као и у случају срарставца) јестива је и веома здрава.

4) ПУНА ЈЕ ВОДЕ - Лубеница има невероватну моћ хидратације. Чак 91.5 посто лубенице је чиста вода, и то ову намирницу чини идеалном за лето. Велики број људи лети свој организам доводи до дехидрираности јер не воде рачуна о уносу воде. Студије су показале да жене, чак и са брагом дехидрацијом, имају симптоме главобоље, слабе концентрације, мучнине и лошег расположења. То је разлог више да погледате ове рецепте са лубеницом.

5) НИСУ СВЕ ЛУБЕНИЦЕ РОЗЕ - Иако је тешко замислити лубеницу без типичне зелене коре и розе "меса", постоји сорта која је изнутра - жута. Заправо постоји сторта која се зове "жути кримсон", лубеница која има суначни "ентеријер" и меден укус. Занимљиво је да су ове две сорте потпуно идентичне споља, па их је јако тешко разликовати.

Коментари / 0

Оставите коментар