Украјинска застава поново се вијори у Славјанску

Украјинске снаге су данас поставиле украјинску заставу на главно упориште проруских снага Славјанск, након што су их потиснуле из тог индустријског града у источној Украјини, изјавио је украјински министар одбране Валериј Гелетеј.

Свијет 05.07.2014 | 15:02
Украјинска застава поново се вијори у Славјанску

"Украјинска застава је пре један минут постављена на градску скупштину Славјанска пред постројеним украјинским војницима", рекао је министар Гелетеј председнику Украјине Петру Порошнку, наведено је у саопштењу објављеном на сајту украјинске владе које преноси АФП.

Представници самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) потврдили су данас да су проруске снаге напустиле Славјанск који су опколиле украјинске снаге, наводећи истовремено да су претрпеле минималне губитке.

Према наводима "народног губернатора" Доњецког басена Павела Губарјова, одлуку о напуштању Славјанска донео је командант проруских снага Игор Стрелков.
"То је реализовано синоћ. Губици устаника су минимални. Организовано и јединствено, устаничке снаге отишле су ка Крематорску и наставиће се дислокација очигледно у Горловку и Доњецк", навео је он а преноси РИА Новости.

Премијер самопрокламоване ДНР Александар Бородај рекао је да је узимајући у обзир бројчану надмоћ украјинских снага, војска ДНР била принуђена да напусти претходне позиције на северном делу фронта и пређе на резервне.

"Наша војска се организовано и чувајући лични састав и оружану технику учврстила на резервеним одбрамбеним линијама. Били смо спремни на такву варијанту, јер морамо да се супротстављамо групи од неколико десетина хиљада људи и стотина оклопних возила - практично са читавом украјинском расположивом армијом", рекао је Бородај а преноси Итар-Тас с.

Према његовим речима, проруске снаге наставиће да се боре.

"Наша војска наставља да се бори, морал је висок и сигурни смо у своје снаге. Међутим, узимајући у обзир тактику "спржене земље", коју примењују казнене јединице и укупну стратегију геноцида над становништвом Донбаса, саопштавамо да сваког сата борбених дејстава гину цивили", рекао је он и позвао међународну заједницу да утиче на украјинске власти и заустави уништавање цивилног становништва.

РИА Новости, позивајући се на локално становништво, јавља да у области код аеродроме Доњецка ођекују снажне експлозије и да се чује паљба, а да су уочена у ваздуху и два авиона која нападају циљеве у том рејону.

Та руска агенција преноси претпоставке из редова устаника да би њихове снаге могле покушати да заузму аеродром, на ком се налази већа група украјинске војске.

Укринформ преноси да би у Луганску, у суседној самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), данас поподне могли да се састану лидери ДНР И ЛНР.

Русија обуставила предају "кримског" оружја Украјини

Русија је суспендовала предају наоружања и технике Украјини са Крима, која припада украјинској војсци, саопштило је руско Министарство иностраних послова, истичући да ће одлука важити до потпуног прекида борбених дејстава украјинских снага на истоку Украјине и решавања ситуације мирним путем.

"Због наставка активних дејстава украјинских снага на истоку Украјине уз примену тешког оружја и борбене авијације, у којима гину цивили, укључујући децу, и руше се објекти цивилне инфраструктуре Доњецке и Луганске области, руска страна донела је одлуку о обустављању процеса предаје званичном Кијеву оружја, војне технике и материјалних средстава оружаних снага Украјине са територије Републике Крим Руске Федерације", навело је руско министарство а преноси Итар-Тас с.

Додаје се да ће одлука важити док украјинске снаге у потпуности не прекину борбена дејства на истоку Украјине и ситуација буде решена мирним путем.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боо

05.07.2014 13:38

Ма тако им и треба треба све растјерајт ко год хоце да му Путин буде преседник напријед НАТО све до Москве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЦО

05.07.2014 16:00

Е, гдје је та руска сила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДД

05.07.2014 16:15

Нажалост, остављени су на немилост украјинској армији која ће их сасвим извјесно поразити.А Руси ће им помоћи...као и Јељцин Србији 1999.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

06.07.2014 12:39

Руска "заститницка" политика. Напалили људе па их оставили на милост и немилост. Несто ме овај сценарио подсјеца на сценарио из бивсе Југе.

ОДГОВОРИТЕ