Ukrajinska zastava ponovo se vijori u Slavjansku

Ukrajinske snage su danas postavile ukrajinsku zastavu na glavno uporište proruskih snaga Slavjansk, nakon što su ih potisnule iz tog industrijskog grada u istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

Svijet 05.07.2014 | 15:02
Ukrajinska zastava ponovo se vijori u Slavjansku

"Ukrajinska zastava je pre jedan minut postavljena na gradsku skupštinu Slavjanska pred postrojenim ukrajinskim vojnicima", rekao je ministar Geletej predsedniku Ukrajine Petru Porošnku, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinske vlade koje prenosi AFP.

Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrdili su danas da su proruske snage napustile Slavjansk koji su opkolile ukrajinske snage, navodeći istovremeno da su pretrpele minimalne gubitke.

Prema navodima "narodnog gubernatora" Donjeckog basena Pavela Gubarjova, odluku o napuštanju Slavjanska doneo je komandant proruskih snaga Igor Strelkov.
"To je realizovano sinoć. Gubici ustanika su minimalni. Organizovano i jedinstveno, ustaničke snage otišle su ka Krematorsku i nastaviće se dislokacija očigledno u Gorlovku i Donjeck", naveo je on a prenosi RIA Novosti.

Premijer samoproklamovane DNR Aleksandar Borodaj rekao je da je uzimajući u obzir brojčanu nadmoć ukrajinskih snaga, vojska DNR bila prinuđena da napusti prethodne pozicije na severnom delu fronta i pređe na rezervne.

"Naša vojska se organizovano i čuvajući lični sastav i oružanu tehniku učvrstila na rezervenim odbrambenim linijama. Bili smo spremni na takvu varijantu, jer moramo da se suprotstavljamo grupi od nekoliko desetina hiljada ljudi i stotina oklopnih vozila - praktično sa čitavom ukrajinskom raspoloživom armijom", rekao je Borodaj a prenosi Itar-Tas s.

Prema njegovim rečima, proruske snage nastaviće da se bore.

"Naša vojska nastavlja da se bori, moral je visok i sigurni smo u svoje snage. Međutim, uzimajući u obzir taktiku "spržene zemlje", koju primenjuju kaznene jedinice i ukupnu strategiju genocida nad stanovništvom Donbasa, saopštavamo da svakog sata borbenih dejstava ginu civili", rekao je on i pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na ukrajinske vlasti i zaustavi uništavanje civilnog stanovništva.

RIA Novosti, pozivajući se na lokalno stanovništvo, javlja da u oblasti kod aerodrome Donjecka ođekuju snažne eksplozije i da se čuje paljba, a da su uočena u vazduhu i dva aviona koja napadaju ciljeve u tom rejonu.

Ta ruska agencija prenosi pretpostavke iz redova ustanika da bi njihove snage mogle pokušati da zauzmu aerodrom, na kom se nalazi veća grupa ukrajinske vojske.

Ukrinform prenosi da bi u Lugansku, u susednoj samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), danas popodne mogli da se sastanu lideri DNR I LNR.

Rusija obustavila predaju "krimskog" oružja Ukrajini

Rusija je suspendovala predaju naoružanja i tehnike Ukrajini sa Krima, koja pripada ukrajinskoj vojsci, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova, ističući da će odluka važiti do potpunog prekida borbenih dejstava ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine i rešavanja situacije mirnim putem.

"Zbog nastavka aktivnih dejstava ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine uz primenu teškog oružja i borbene avijacije, u kojima ginu civili, uključujući decu, i ruše se objekti civilne infrastrukture Donjecke i Luganske oblasti, ruska strana donela je odluku o obustavljanju procesa predaje zvaničnom Kijevu oružja, vojne tehnike i materijalnih sredstava oružanih snaga Ukrajine sa teritorije Republike Krim Ruske Federacije", navelo je rusko ministarstvo a prenosi Itar-Tas s.

Dodaje se da će odluka važiti dok ukrajinske snage u potpunosti ne prekinu borbena dejstva na istoku Ukrajine i situacija bude rešena mirnim putem.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boo

05.07.2014 13:38

Ma tako im i treba treba sve rastjerajt ko god hoce da mu Putin bude presednik naprijed NATO sve do Moskve

ODGOVORITE
Name

JOCO

05.07.2014 16:00

E, gdje je ta ruska sila?

ODGOVORITE
Name

DDD

05.07.2014 16:15

Nažalost, ostavljeni su na nemilost ukrajinskoj armiji koja će ih sasvim izvjesno poraziti.A Rusi će im pomoći...kao i Jeljcin Srbiji 1999.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

06.07.2014 12:39

Ruska "zastitnicka" politika. Napalili ljude pa ih ostavili na milost i nemilost. Nesto me ovaj scenario podsjeca na scenario iz bivse Juge.

ODGOVORITE