Немири у Скопљу

ЕУ, САД, ОЕБС и НАТО су у заједничком саопштењу позвали грађане Македоније да се уздрже од насиља, после протеста Албанаца у петак, током којих је полиција употребила сузавац и водене топове.

Регион 05.07.2014 | 11:55
Немири у Скопљу

Око 20 полицајаца и демонстраната повређено је у Скопљу у протестима Албанаца незадовољних пресудом изреченом шесторици њихових сународника, који су осуђени на доживотну затворску казну због убиства петорице младих Македонаца уочи ускрса 2012. године у Смилковцу, саопштило је македонско Министарство унутрашњих послова.

У заједничком саопштењу делегације ЕУ, амбасаде САД у Скопљу и мисија ОЕБС и НАТО у Македонији се апелује на грађане и државно руководство да се уједине и у духу конструктивног дијалога се позабаве проблемима који негативно утичу на међусобно разумевање и међуетничке односе у Македонији, пренела је македонска агенција МИА.

"Сви грађани имају право на протесте и изражавање свог мишљења на миран начин, али немају право да чине деструктивна, насилна дела", упозорава се у саопштењу.

"Сваки међуетнички инцидент или покушај подстицања нетолеранције даје прилику за политизовање или искоришћавање ситуације у политичке сврхе, али исто тако пружа шансу и за отварање дијалога и ојачавање односа између различитих етничких заједница. То је прилика за политичке лидере да се заузму за успостављање интегрисане државе која поштује различитост", истакли су ЕУ, САД, ОЕБС и НАТО.

До ескалације протеста је дошло испред Основног суда у Скопљу, када су демонстранти бацили неколико каменица у правцу Суда и тиме подстакли реаговање припадника Специјалне полиције која је одговорила сузавцем, али и воденим топовима.

Протест је почео пред почетак џуме (главне молитве петком за муслимане), када је преко 5.000 македонских Албанаца кренуло према Суду.

Демонстранти су кренули од скопске џамије и продужили протестни марш уз повике "Нисмо терористи, желимо правду"; "Јанкуловска је терориста"; "ОВК", "Стоп монитираним процесима", објавиле су агенције.

Након што је успоставила мир и ред, македонска полиција сада ради на идентификовању других хулигана и на подизању оптужница против оних који су учествовали у насиљу.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

домаци странац

05.07.2014 10:20

Знаци поцело је отимања Македонске Православне земље, као сто се и са Косметом и Метохијом десило. Протестују сто су убице добили дозивотне казне? Ста би било да су Македонци сест сиптарцица убили ? Стрељање, не дозивотна. Само су на троску дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

05.07.2014 11:27

По кратком поступку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

05.07.2014 12:06

Теско се Македонцима, кад ова багра сада подје да руси град по град. А нико им ниста не смије јер су под заститом НАТО фасиста. Протестују због тога сто су убице осудјене на дозивотну! Па ста су требали да их ослободе мозда?

ОДГОВОРИТЕ